Političari loši govornici

Izvor: Blic, 05.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari loši govornici

Timoti Džon Voker pokazaće sutra na radionici „Tajne uspešnog javnog nastupa" u Sava centru kako izgdela dobar govor. Gost Centra za odnose sa javnošću jugoistočne Evrope nedavno je izdao i knjigu „Tajne Obaminog govora" pošto je radio sa timom predsednika SAD-a na najvažnijim govorima.

Glavne zamerke T. Dž. Vokera Obami odnosile su se na česte verbalne tikove, poput ah ili um". ili prebrzo okretanje glave sa teleportera.

– Ljudi nisu bogomdani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da drže govore. Predložio sam Obami da nekoliko minuta gleda u levi, pa nekoliko u desni teleporter. Tako će izgledati kao da gleda u jedan deo publike, pa se posle obraća drugoj strani. Dobre stvari koje on radi mogu i drugi da nauče. On je čak smatran lošim govornikom ranije, pa je naučio. I Džonu Kenediju su se ruke i kolena u početku tresli, pa se popravio. I Martin Luter King koga su u Americi smatrali najboljim govornikom 20. veka imao je sasvim prosečnu ocenu iz recitovanja u školi. Džordž Buš nije trošio vreme na pripremu govora i zato i nije bio dobar govornik – otkriva Voker.

On nije imao prilike da radi sa našim političarima, ali kaže da su svi isti bez obzira na kulturu i religiju. Svi prave iste greške.

– Bolji je efekat na publiku ako govornik pomera ruke tokom govora, ako se ponaša opušteno i prirodno. Kad držim govor, šetam po sobi i okrenut sam ljudima. Tako publiku držim budnom. Dobrog govornika prepoznaćete i po tome što se vidi da je srećan što je tu sa publikom. Takav je, recimo, Toni Bler – ocenjuje Voker. Pošto mu je ovo druga poseta Beogradu, kaže da se veoma raduje što sreće ponovo ljude koji žele da nauče još.

Ko je Timoti Džon Voker?

T. Dž. Voker vodi kompaniju CEO Media Training Worldwide, a u odnosu na druge on je trener i šefova država, premijera, ministara, zvaničnika u UN i diplomata. Drži predavanja na prestižnim univerzitetima – Jejl, Kolumbija i Prinston. Na ekskluzivnom treningu koji će održati u Beogradu učestvovaće 20 top-menadžera. U vreme predsedničkih izbora u SAD, za gledaoce mreže CNN analizirao je javne nastupe Baraka Obame i Džona Mekejna...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.