Izvor: Blic, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijom na akcionare 'Jugoremedije'

Policijom na akcionare 'Jugoremedije'

Direktor Akcijskog fonda Srbije Aleksandar Gračanac zaključao se u svoju kancelariju juče kako bi izbegao razgovor sa otpuštenim akcionarima 'Jugoremedije', kaže za 'Blic' Zdravko Deurić, predsednik Udruženja akcionara 'Jugoremedije'.

Vlada je, prema njegovim rečima, umesto da ubrza rad suda i sprovede odluku koju je sama donela o poništenju privatizacije, 'poslala interventnu brigadu da zaštiti direktora Akcijskog fonda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je', kako kaže, 'prodao njihov deo akcija uz državni paket, mimo njihove saglasnosti, nakon čega su uz pomoć Žandarmerije izbačeni iz 'Jugoremedije', zrenjaninske fabrike lekova.

- Sada smo tu, na sedmom spratu zgrade Akcijskog fonda. Između nas i Gračanca je kordon. Odavde nemamo kud. I nećemo izaći dok nas Gračanac ne primi. Naša deca nemaju ni zdravstveno, ni socijalno osiguranje, niti bilo kakva materijalna sredstva već godinu dana, i pored našeg većinskog vlasništva nad fabrikom - kaže Deurić.

Akcionari 'Jugoremedije', kako objašnjava, doputovali su juče u Beograd kako bi u Trgovinskom sudu i Akcijskom fondu iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji vlasti i sud rešavaju višemesečni spor oko privatizacije te zrenjaninske fabrike lekova. Deurić kaže da će se 1. juna o slučaju 'Jugoremedije' raspravljati i u Savetu Evrope, kojem su se obratili jer Vlada ne čini ništa da zaštiti interese radnika i akcionara, već štiti interese nekolicine privrednih moćnika koji 'bi da kupe sve što je na prodaju u Srbiji'.

U Trgovinskom sudu u Beogradu će se, prema njegovim rečima, održati ročište na osnovu tužbe Akcijskog fonda protiv 'Jake 80' iz Radoviša koja je vlasnik 'Jugoremedije'.

Do zaključenja ovog broja Gračanac je ostao nedostupan. A na pitanje ko je pozvao policiju, Predrag Bubalo, ministar privrede i privatizacije, kratko je rekao:

- Ne znam da je policija u zgradi Akcijskog fonda kako bi zaštitila direktora. Zatekao sam ljude koji ne mogu da rade jer su tu došli akcionari 'Jugoremedije'. Oni vrše pritisak na sud, a to je nedozvoljeno. Ne želim ništa više da komentarišem jer će odluku doneti sud i ne želim bilo kakvim komentarom da vršim pritisak.

Inače, 'Jaka 80' kupila je septembra 2002. godine 41,93 odsto kapitala 'Jugoremedije' za 15,7 miliona evra. Spor je nastao jer je novi vlasnik svoja ranija potraživanja od tog preduzeća pretvorio u vlasnički udeo i tako postao većinski vlasnik fabrike. T. N. Đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.