Policija pratila aktivnosti MANS-a

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jul.2011, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija pratila aktivnosti MANS-a

/dan online/ Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića pristup podacima koje je policija prikupila o toj nevladinoj organizaciji dok je, kako se navodi, nezakonito pristupala njenoj internet komunikaciji.


Izvršna direktorica i pravni zastupnik MANS-a, Vanja Ćalović i Veselin Radulović, traže pristup svim podacima koje je policija prikupila dok je nezakonito pristupala podacima o internet komunikaciji te >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << nevladine organizacije u vezi sa postavljanjem snimka svadbe Safeta Kalića na internet.
- Policijski službenici, prilikom saslušanja Ćalovićeve, saopštili su da je snimak Kalićeve svadbe objavljen na internet stranici "Jutjub" sa jednog od računara MANS-a, odnosno sa adrese koja pripada toj nevladinoj organizaciji. S obzi­­rom na činjenice da je policija prikupljala podatke o internet komunikaciji MANS-a i da je Ćalovićeva u policiju pozvana kao građanin, a ne osumnjičeni za bilo koje krivično djelo, niti je osumnjičen bilo ko od zaposlenih u MANS-u, podsjetili smo direktora policije da odredbe Zakonika o krivičnom postupku ne propisuju mogu­ćnost da policija preduzima bilo kakve radnje prema građanima kojima bi se provjeravale aktivnosti sa njihovih računara, osim ukoliko su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela - navodi se u saopštenju.
Oni smatraju da je očigledno da je policija neovla­šćeno i nezakonito prikupljala informacije o aktivnostima MANS-a, iz čega proizilazi i osnovana sumnja da je policija nezakonito primjenjivala i druge mjere i prikupljala i druge informacije, kršeći privatnost i osnovna ljudska prava zaposlenih u MANS-u.
Priznanjem da je policija došla do informacije da je snimak Kalićeve svadbe objavljen na internetu sa nekog od računara MANS-a, policija je, kako tvrde iz te organizacije, priznala da je nezakonito prikupljala informacije o nama i pokušava da nas zastraši crtanjem mete na nama, iz razloga koji moraju biti dobro poznati direktoru policije.
- Zbog toga smo od Veljovića zatražili da nas informiše kada je policija došla do informacije da je snimak svadbe Kalića objavljen na internetu sa adrese MANS-a i na koji način je došla do te informacije, odnosno da li je podatke MANS-a policija dobila korišćenjem neustavnih protokola sa telekomunikacionim operaterima ili na osnovu pisanog zahtjeva i sudske odluke.
Od policije smo zatražili i podatke koliko dugo je MANS bio i pod kojim sve mjerama tajnog nadzora, u koji dio naše internet komunikacije je policija imala uvid, da li je vršila uvid u sadržaj naših službenih i privatnih mailova - piše u u saopštenju.
MANS je od policije zatražio i podatke da li su eventualno, u skladu sa ZKP-om, uništili neke podatke o njima koje su prikupili, jer nijesu bili od značaja za slučaj, koji su to podaci i ko je njima imao pristup.
M.V.R.

društvopolicijacrna goraNVOsnimakjutjubnezakonito prikupljanje podatakaMANSasvadba safeta kalica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.