Polemika zbog Vulinove izjave o ombudsmanu

Izvor: RTS, 19.Jan.2015, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika zbog Vulinove izjave o ombudsmanu

Kuća ljudskih prava i demokratije i NUNS-a optužili ministra Aleksandra Vulina da je u emisiji Studija B verbalno napao zaštitnika građana. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zamolilo nadležne u tim asocijacijama da odgledaju emisiju.
Kuća ljudskih prava i NUNS saopštili su da pojedini predstavnici vlasti vode hajku protiv ombudsmana Saše Jankovića, kojoj se, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navedeno, pridružio i ministar Vulin u emisiji Panorama 17. januara.

Ministarstvo je u saopštenju prenelo izjavu ministra Vulina iz dela emisije o ovoj temi.
"Kao predstavnici države ne možemo da kritikujemo odluke Zaštitnika građana jer on ima svoju poziciju. Zaštitnik građana je nezavisna institucija, nije deo izvršne vlasti, mi to moramo da poštujemo. Želim da verujem da je zahtev Zaštitnika da u jednoj našoj instituciji gotovo odmah smanjimo broj korisnika, posledica njegovog neznanja, jer mi tih 500 ljudi mahom ne želimo da držimo u institucijama, ali to su osobe sa najtežim poremećajima, najtežim smetnjama u mentalnom razvoju, postoje slučajevi kanibalizma i strašne autodestrukcije", navode u saopštenju Vulineve reči.
"Probajte vi da nađete tom nesrećnom ljudskom biću hraniteljsku porodicu koja može da izađe na kraj s njim. Probajte da ga vratite, što je najidealnije, u biološku porodicu kao što uspevamo sa decom bez roditeljskog staranja uz mnogo rada. Najsrećniji sam kad se to desi, ali ovde je to skoro nemoguće. I onda mi Zaštitnik kaže - imaš to da završiš, imaš rok od godinu dana. Kako? Ja hoću, sa najvećim zadovoljstvom", rekao je Vulin u emisiji.
Prema njegovim čeima, postoje određene bolesti koje ne možete na odgovarajući način da tretirate u porodici. "To nije birokratska stvar. Ne morate da znate baš sve ali trebalo bi pitati struku", prenelo je Ministarstvo izjavu ministra Vulina u emisiji "Panorama".
Kuća ljudskih prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštili su da pojedini predstavnici vlasti vode hajku protiv ombudsmana zbog podnošenja krivične prijave protiv pripadnika VBA.
Kako se navodi u saopštenju, poslanik SNS Vladimir Đukanović izneo je 15. januara brojne uvrede na račun Saše Jankovića u emisiji "Na kafi sa Đukom" na televiziji Kopernikus, dok su slične tvrdnje iznete i na Televiziji Studio B 17. januara, u emisiji koju je vodila urednica televizije Ivana Vučičević, kada se optužbama i uvredama na račun Jankovića pridružio i ministar za rad Aleksandar Vulin.
"Kuća ljudskih prava i NUNS zahtevaju od predstavnika vlasti da se jasno ograde od postupaka poslanika Đukanovića i ministra Vulina i da prestanu sa urušavanjem institucija i vladavine prava u Srbiji", navodi se u saopštenju.
U suprotnom, posledice po demokratiju i pravnu državu biće nesagledive, a odgovornost u potpunosti leži na najvišim funkcionerima vladajućih stranaka i izvršne vlasti, navodi se u saopštenju.
Ombudsman je, dodaju, nezavisan i samostalan organ i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje, a iznošenjem uvreda i neistina o Zaštitniku građana putem medija podriva se nezavisnost i samostalnost institucije i vrši se nedozvoljeni pritisak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarstvo: Nema hajke protiv Jankovića

Izvor: Studio B, 20.Jan.2015, 09:22

Ministarstvo za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja izdalo saopštenje kao odgovor NUNS-u u cilju objektivnog informisanja...Povodom saopštenja Nezavisnog udruženja Novinara Srbije i Kuće ljudskih prava i demokratije u kome se navodi da je ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.