Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklonio kuću i imanje izbeglicama

Kuršumlija -- Aleksandar Stanković, penzioner iz Prokuplja, poklonio kuću i čitavo svoje imanje izbegličkoj porodici Bulatović sa Kosova.

Devetočlana porodica Bulatović koja je sa Kosova 1999. godine izbegla u Kuršumliju i utošište našla u tom gradu već sedam godina sa sedmoro maloletne dece bez krova nad glavom selila se desetak puta od jednog do drugog stana.

Nakon što su mediji objavili priču o nevoljama porodice Bulatović, Aleksandar Stanković (84) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Prokuplja odlučio je da porodici pokloni kuću i imanje.

"Ja sam njima rekao da imam novosagrađenu kuću, vinograd, voćnjak i da hoću da im dam na poklon. jer nemaju uslova za život. Dao sam im to od srca", kaže Aleksandar Stanković.

Sa druge strane, Svetlana i Njegoš Bulatović su, kada im se Stanković obratio, sa nevericom saslušali ovaj predlog i, kako kažu, bilo je potrebno vreme da poveruju da im neko bez ikakvog uslovljavanja poklanja kuću i imanje.

"Da u Srbiji neko nekome pokloni kuću i imanje, to je neverovatno. Ljudima trunu kuće'', kaže Njegoš.

"Još uvek ne mogu verovati da postoje takvi ljudi. Jednostavno sam bez reči što se tiče takvog gesta, to je jedinstven osećaj", kaže Svetlana.

Istovremeno, Bulatovići kažu da im je život u prethodnih osam godina bio veoma težak. Bez zaposlenja i stalnih prihoda, uz česta preseljenja, sa sedmoro dece, oni su bili prinuđeni da minimum egzistencije ostvare radeći svaki posao do kog su mogli da dođu.

U međuvremenu, Stanković je na porodicu Bulatović već preveo kuću i imanje, tako da će se Bulatovići već na proleće useliti u kuću koju su dobili na poklon. Oni kažu da tada praktično započinju novi život.

"Najteže je u životu da čovek ostavi svoj dom, svoj krov nad glavom i dođe iz velikog grada u neku provinciju. Suvišno je bilo šta drugo da kažem. Kada se preselimo u svoju kuću na proleće, to je novo proleće, novi život, novo sunce'', kaže Njegoš Bulatović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.