Pojednostavljena procedura za upis prvaka

Izvor: RTS, 07.Feb.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojednostavljena procedura za upis prvaka

Upis dece u prvi razred osnovne škole će od ove školske godine, tj. za decu koja u školu kreću 1. septembra, biti značajno olakšan, jer će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.
Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu, saopštila je Vlada.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, će i dalje imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa 
"Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komunuciraju, da dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane. Cilj nam je da menjamo svakodnevni život građana nabolje i na takvim promenama će Vlada Srbije nastaviti da insistira", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.
Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem es-Dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.
Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pojednostavljen upis prvaka od ove godine, škole same pribavljaju određena dokumenta

Izvor: Danas, 07.Feb.2019

Osnovne škole u Srbiji će od 1. septembra, prilikom upisa u prvi razred, same pribavljati izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu dece, što je do sada bila obaveza roditelja, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.  Članak Pojednostavljen upis prvaka od ove godine, škole same pribavljaju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.