Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 20:30 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pojačana kontrola ispravnosti namirnica
U vreme velikih vrućina veterinarski i sanitarni inspektori redovno proveravaju da li se hrana čuva na odgovarajući način, uzimajući uzorke namirnica na pijacama, u prodavnicama i u ugostiteljskim objektima.
Veterinarski i sanitarni inspektori proveravaju na koji način se, u vreme velikih vrućina, u prodajnim i ugostiteljskim objektima čuvaju lako kvarljive namirnice.
Kontrolišu se higijenski uslovi u objektima u kojima se proizvodi brza hrana, u kafanama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i restoranima i zanatska proizvodnja sladoleda u poslastičarnicama. Takođe, vrši se kontrola zdravstvenog stanja osoblja u tim objektima.
Nedavno usvojenim Zakonom o bezbednosti hrane uspostavljen je lanac kontrole od mesta proizvodnje, preko transporta do mesta na kome se prehrambeni proizvodi prodaju. U Upravi za veterinu kažu da će to smanjiti mogućnosti proizvodnje i prodaje hrane sumnjivog kvaliteta.
Veterinarski inspektori tako u svakom trenutku imaju uvid u proizvodnju namirnica. Kada temperatura dostiže i 40 stepeni Celzijusa inspektori posebnu pažnju posvećuju lako kvarljivoj hrani i poštovanju propisa za njeno čuvanje u odgovarajućim rashladnim uređajima.
Redovno se uzimaju uzorci hrane, sa pijaca i iz prodavnica, radi kontorle. Inspektori su na 25 gradskih pijaca uzeli više od hiljadu uzoraka, posle čega je podneto dvadesetak prekršajnih prijava protiv nesavesnih proizvođača i trgovaca prehrambenim proizvodima.
Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin preporučuje građanima da vode računa i da hranu kupuju isključivo na za to predviđenim mestima. Ipak, Čelebićanin kaže da i u prodavnicama treba obraćati pažnju da uslove u kojima se osetljive namirnice čuvaju.