Izvor: B92, 24.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak Božića po novom kalendaru

Beograd, Priština, Podgorica -- Vernici koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara večeras, uoči Božića, proslavljaju Badnje veče.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće večeras misu u crkvi Krista Kralja. U svojoj božićnoj poruci, Hočevar je ocenio da crkva i društvo stoje pred "sudbinskim izazovom" i da treba pronaći pravi uzor porodice.

Beogradski nadbiskup je pozvao na pronalaženje porodice "u kojoj deca imaju iskustvo ljubavi oca i majke".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Uveren sam da je Božić ove 2006. godine, veliki i jak poziv svima nama da se probudimo, ustanemo, požurimo i pronadjemo Svetu Obitelj, da bismo po uzoru na tu obitelj živeli svoj poziv, u porodici, zajednici, u Crkvi i društvu", rekao je nadbiskup.

Božić po novom, gregorijanskom kalendaru, 25. decembra slave Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske crkve, kao i većina pravoslavnih crkava osim srpske, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore.

Koštunica čestitao Božić

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je Božić svim vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

"Svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru najsrdačnije čestitam praznik, sa željom da ga provedu u miru, radosti, dobrom zdravlju i blagostanju", rekao je Koštunica, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako se dodaje, "negovanjem svojih običaja i svima zajedničkih moralnih načela, pripadnici svih veroispovesti u našoj zejedničkoj domovini učvršćuju temeljne vrednosti neophodne za međusobno razumevanje i razvoj tolerancije".

Božićne poruke političkih i verskih predstavnika Kosova

Verski i politički zvaničnici Kosova danas su povodom predstojećeg praznika Božića poželeli mir i toleranciju

Kosovski Biskup Dod Đerđi je pozvao vernike da deluju u skladu sa principima tog praznika i "da svaki čovek priznaje drugog čoveka kao brata svog".

Predstavnici kosovskih institucija pozvali su na mir. "Sada nam treba mir, međusobno razumevanje i poštovanje", rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i dodao da narod Kosova "mora još više da radi na približavanju dana nezavisnosti".

Premijer Kosova Agim Čeku je poželeo da Božić donese mir, blagostanje i izobilje. "Nadam se da će Božić ojačati toleranciju između pripadnika svih verskih i etničkih zajednica na Kosovu", rekao je Čeku.

Biskupu Kosova i katoličkim vernicima čestitke su uputili i drugi predstavnici političkih stranaka na Kosovu, uključujući i predsednika Samostalne Liberalne Stranke Slobodana Petrovića.

"Svim hrišćanskim vernicima, a posebno onima na Kosovu koji slave Božić prema gregorijanskom kalendaru, želim blagoslovljen i srećan Božić", navodi se u čestitki Petrovića.

Kosovski Muftija Naim Ternava naveo je u svojoj čestitki da je "narod Kosova uvek znao da poštuje međuversku toleranciju, i da se nada da će sledeće godine sve praznici biti proslavljeni u nezavisnom Kosovu".

Glavna božićna misa na Kosovu biće služena u Prištini.

Čestitke crnogorskih zvaničnika

Najviši crnogorski zvaničnici i predstavnici opozicije čestitali su vernicima katoličke veroispovesti praznik Božić.

Premijer Željko Šturanović naveo je u čestitki da "blagi dani praznovanja Hristovog rođenja uvek podsećaju na plemenitu ljudsku obavezu da širimo ljubav, poverenje i zajedništvo".

On je rekao da je katolička crkva u Crnoj Gori u najsloženijim vremenima svesrdno podržavala izgradnju društva visoke demokratije, poštovanje različitosti i ostvarenje civilizacijskih dostignuća afirmisanih u Hristovom učenju.

Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić izrazio je uverenje, u svojoj čestitki, da su najteže godine prošle.

"Nakon ostvarene slobode, Božićni (praznici) i blagdani će nam osnažiti veru da smo na putu izgradnje poverenja i boljeg života svih naših građana", naveo je Krivokapić.

Čestike su uputili i lideri gotovo svih parlamentarnih stranka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.