Po 400.000 evra za zelenu ekonomiju

Izvor: Glas javnosti, 01.Apr.2010, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po 400.000 evra za "zelenu ekonomiju"

BEOGRAD - Fond za životnu sredinu će sa po 400.000 evra kreditirati zainteresovane da ulažu u poslove u oblasti zaštite životne sredine, najavio je resorni ministar Oliver Dulić.

- Pozivam sve da nađu računicu u preradi i sakupljanju otpada, odnosno u reciklaži i drugim oblastima zelene ekonomije. Krenite da računate i što pre se odlučite da budete deo zelene ekonomije - istakao je Dulić na konferenciji "Zelena Srbija" u organizaciji Biznis info grupe.

Prema Dulićevim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rečima, Fond za životnu sredinu ima prihod od 100 miliona evra, što je omogućeno Uredbom o tokovima otpada, a ta sredstva će isključivo biti preusmerena onima koji hoće da rade na zaštiti životne sredine.

- Pored kredita od 400.000 evra, Fond će sa 20 odsto sredstava subvencionisati svaki komercijalni kredit podignut za poslove u oblasti životne sredine - rekao je Dulić.

On je naveo da je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje 2009. godine, pored seta zakona, donelo i 300 podzakonskih akata, među kojima je i uvođenje ekološke takse na elektronske proizvode koja će početi da se ubira od danas.

- Uvođenjem zakona u oblasti životne sredine omogućili smo novu industrijsku granu - reciklažu, koja će biti motor ekonomije i doprineti otvaranju novih radnih mesta - kazao je Dulić.

Ministar je najavio da će uskoro biti donet zakona o komunalnim delatnostima.

Eto posla za nasu bracu rome. Da se legalizuju i da ne kradu vise metalne sahtove, kablove, bronzu sa nadgrobnih spomenika, i sl.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.