Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju 100.000 dinara zbog pravljenja čvaraka

KURŠUMLIJA - Kuršumlijski Crveni krst kažnjen je sa 100.000 dinara, a sekretar organizacije Milomir Nikolić sa 25.000 dinara zbog nezakonite proizvodnje hrane. Opštinski organ za prekršaje kaznio je Crveni krst zbog toga što su u izbegličkom kolektivnom centru u Selovi topili mast i pravili čvarke od svinje za čije meso je Veterinarska inspekcija dala potvrdu o ispravnosti.

Kazna je usledila posle kontrole namirnica u kolektivnom centru, koju je obavila veterinarska inspekcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz čiju se dozvolu za potrebe ishrane oko stotinu izbeglica, žive svinje kupuju već više od desetak godina.

- Svinja od 160 kila kupljena od seljaka zaklana je u klanici, a meso je na naš poziv pregledala Snežana Šulović, veterinarska inspektorka koja je i udarila pečat o njegovoj ispravnosti. Kao i obično, svinjsko meso je smešteno u zamrzivač, a slanina je pretopljena u mast i čvarke. Ista inspektorka posle par dana došla je u kontrolu namirnica i postavila pitanje odakle nam čvarci i 61 kilogram masti i podnela prekršajnu prijavu jer su ove namirnice navodno nezakonito proizvedene. Zar je trebalo da bacimo slaninu - pita se Milomir Nikolić, sekretar Crvenog krsta dodajući da se kupovinom žive vage svinja lakše obezbeđuje hrana za preko stotinu izbeglica iz Bosne i Hrvatske koji žive u Selovi.

Nikolić kaže da je i sudija za prekršaje bila neumoljiva, da nije uzela u obzir nijednu olakšavajuću oklonost, te da je utvrđeno kako je prilikom topljenja slanine u mast i čvarke prekršen zakon.

- Obezbeđivanje namirnica za ishranu izbeglica je veoma otežano. Pare koje Crveni krst mora da plati na ime izrečene kazne sigurno će se odraziti na kvalitet ishrane, jer se sredstva vrlo teško obezbeđuju - kaže Nikolić koji je na pitanje inspektorke šta ako nema da plati kaznu, dobio odgovor da „može i da je odleži".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.