Pirova pobeda!

Izvor: Press, 08.Nov.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirova pobeda!

Sporazum Vlade Srbije i sindikata nije rešenje problema, već samo marketing za obe strane, naglašavaju ekonomski i politički analitičari
Sporazum koji su postigli sindikati i Vlada Srbije nije suštinsko rešenje problema, već „častan" izlaz i marketing za obe strane, tvrde za Press ekonomski i politički analitičari. Oni ističu da su i jedni i drugi popustili tokom pregovora - sindikati da bi se pokazali uticajnijim nego što jesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a Vlada da bi dobila političke poene i mirnu predizbornu godinu.

Posle potpisivanja sporazuma, sindikalci kao da su zaboravili na sve teške reči koje su „ispaljivali" danima pre toga. Odjednom su prestali da pričaju o tome kako će oduvati Vladu, o masovnim protestima i generalnom štrajku koji će paralisati Srbiju.
Nije trajnog karaktera
Politički analitičar Branko Radun navodi da Vlada i sindikati žele da stvore sliku kako je sve u redu i da su rešili probleme, međutim, to ne odgovara stvarnosti.
- Vlada zbog predstojeće predizborne godine ne želi da ima negativan imidž, dok sindikati imaju interes da se pokažu kao odlučni u nameri da zaštite radnike i penzionere. Smatram da će se i to što je postignuto vremenom relativizovati, odnosno da će biti kratkog daha. Svaka od tih stavki koje su dogovorili može da se menja i verujem da ništa što je postignuto ovim sporazumom nije trajnog karaktera - navodi Radun.
On ističe da su obe strane popustile, ali i da Vlada u svakom slučaju nema resurse da ispuni sve što je dogovoreno.
- Ukoliko se ne proda „Telekom", već na proleće će kasa ostati prazna, pa je veliko pitanje da li će uopšte biti novca za isplaćivanje penzijskih i invalidskih davanja, čak i mimo tog dogovora. Mogu oni sada da se dogovore bilo šta, ali ako ne bude novca u budžetu, džabe - kategoričan je Radun.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da je ovaj sporazum dugoročno štetan za srpsku ekonomiju.
- Zahtevi sindikata su nerealni i samo će doneti štetu budućim generacijama. S druge strane, ova Vlada, kako je napravljena, nije u stanju nikome da odbije zahteve, jer nema kredibilitet za to. Došlo je tako do kompromisa koji je istinski štetan za našu ekonomiju i koji će penzionerima napraviti medveđu uslugu, baš kao i Krkobabićeva politika - ističe Stevanović.
Orbović zadovoljan
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović tvrdi, međutim, da je zadovoljan sporazumom sa Vladom.
- Tražili smo da prosečne penzije ne mogu da budu ispod 60 odsto prosečne zarade, kao i da taj zahtev bude regulisan Zakonom o PIO. Dobili smo da se to pitanje reguliše ovim sporazumom, a da Vlada u slučaju da penzije padnu ispod dogovorenog nivoa, ponovo pregovara sa sindikatima oko toga - navodi Orbović i dodaje:
- Takođe, dogovoreno je da minimalne zarade ne mogu padati ispod 27 odsto prosečne plate i tu su bili popustljivi. Treće je bilo pitanje beneficiranog radnog staža, što će tek biti dogovoreno, nadamo se tokom ove nedelje. I na kraju, uspeli smo da dogovorimo da se odloži podizanje starosne granice za odlazak žena u penziju do 2013. godine - priča Orbović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vlada i sindikati se izreklamirali

Izvor: B92, 09.Nov.2010, 02:45

Beograd -- Sporazum Vlade Srbije i sindikata nije rešenje problema, već samo marketing za obe strane, naglašavaju ekonomski i politički analitičari...Oni ističu da su i jedni i drugi popustili - sindikati da bi se pokazali uticajnijim nego što jesu, a Vlada da bi dobila političke poene i mirnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.