Pijačna noć u Beogradu – ko pazari, može i da se provede

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijačna noć u Beogradu – ko pazari, može i da se provede

Na noćnu kupovinu u tržnim centrima građani su se navikli. Kako to izgleda na pijaci, sinoć su doživeli Zemunci. Sedmi Beogradski noćni bazar, prvi put je organizovan na zemunskoj pjiaci. Pod geslom "Svi za Dunav!" posetiocima je predstavljena turistička ponuda druge najduže evropske reke. Među više od stotinu prodavaca iza tezgi - šampioni svake beogradske pijace, ali i umetnici, dizajneri, zanatlije, kuvari... >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mnogo češće nego ujutru prodavci i kupci su se pozdravljali osmesima, zato su e postarali di-džejevi. 

"Ima više ljudi i veća ponuda, bolji provod. Ne mogu da odlučim, meni se cela pijaca sviđa. Zabavno je, super je što ima na jednom mestu svašta", kažu građani.
Na zemunskoj pijaci su bili i oni koji tradicionalno ujutru pazare.
"Sada smo došli u provod, malo smo se prošetali i super nam je. Sviđa nam se", kažu građani.
Na tezgama šarolika roba - voće, povrće, umetnine. Na pijaci su robu izneli i mladi dizajenri. Kakav je noćni pazar, računica među prodavcima je različita.
"Uveče je bilo bolje nego što je bilo danas. Verovatno zato što su ljudi izašli i vole atrakciju. A to je najbitnija stvar. Svega imate kao da ste na vašaru u Šapcu", kaže Tomislav Arsić, prodavac na zemunskoj pijci.
Za prodavca sa Bajlonijeve pijace Miodraga Bojanića bolje je ujutru.
"Ja sam iz Obrenovca, ovo je ko na vašaru kod mene za Krstovdan, mnogo naroda. Kada je mnogo naroda uzmeš dosta para", navodi Dragan Koturović, prodavac na Đeram pijaci.
Umeće pravljenja riblje čorbe pokazali su zemunski alasi, pod dirigentskom kutlačom kapitena srpske reprezentacije za gastronomiju.
"Spremamo bejbi riblju čorbu, čorbu od pet vrsta ribe bez kostiju. I rađena je na neki inovatniji način. Zanimljiva je jako je ukusna i do sad su ljudi oduševljeni, energija je ekstra po meni", kaže Miloš Jovanović, glavni kuvar beograskog noćnog marketa.
Dezert je stigao i iz Subotice.
"Pravimo tradicionalne mađarske kolače na žaru pečemo, zove se kurtoš kolač ili kolač na žaru na srpskom", kaže kuvarica.
Da su pijace mnogo više od mesta za kupovinu, ovakvim manifestacijama žele da pokažu organizatori. U to su se, pre nekoliko meseci, uverili i novinari britanskog javnog servisa.
"Novinari Bi-Bi-Sija su je u okviru Bi-Bi-Si travela svrstali u turističku ponudu, odnosno u jednu od najatraktivnijih turističkih ponuda grada Beograda i mi zaista mislimo da su pijace ono pravo mesto koje svaki turista mora da poseti kada dođe u bilo koju zemlju, a pogotovu u Beograd jer mislim da zaista imamo čime da se ponosimo, imamo šta da pokažemo", kaže Ivan Sočo iz Gradskih pijaca.
Slične manifestacije održavaju se na 1.600 pijaca širom sveta. Zabavu koju donosi Beogradski noćni market, tokom leta, doći će i na ostale veće gradske pijace.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.