Peticija iz Hrvatske stigla u parlament

Izvor: RTS, 01.Mar.2011, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija iz Hrvatske stigla u parlament

Udruženja izbeglica predali su predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović potpise građana koji podržavaju peticiju za rešavanje imovinskih prava Srba prognanih iz Hrvatske.

Predstavnici izbegličkih udruženja dostavili su predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović Predlog rezolucije o pravima izbeglica i kopije potpisa podrške peticiji kojom se traži rešenje stanarskih, imovinskih i drugih stečenih prava Srba iz Hrvatske.

Tekst rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kopije potpisa predao je predsednik Koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta.

Povod za prikupljanje potpisa bila je odluka kojom je Evropska unija dala saglasnost Hrvatskoj da otvori pregovaračko poglavlje o pravosuđu i ljudskim prava bez uslova za poštovanje prava izbeglih i prognanih Srba, podsetio je u izjavi novinarima Linta.

"Ovim akcijama tražimo od svih relevantnih institucija da se proces pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji ne nastavi dok se ne reše sva naša imovinska, stečena, stanarska i druga prava", rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, prioritet je rešenje problema tajnih spiskova osumnjičenih za ratne zločine.

Peticija je već dostavljena predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a biće dostavljeni i predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Prema predlogu rezolucije, iza koga stoji više od 100 izbegličkih udruženja, Skupština Srbije trebalo bi da konstatuje da Republika Hrvatska krši ljudska prava izbeglih i prognanih Srba i gradjana Srbije.

U Rezoluciji se daje podrška zahtevima iz peticije i traži od Vlade Srbije da izradi platformu za suštinske razgovore s Vladom u Zagrebu o pronalaženju trajnog i pravičnog rešenja svih otvorenih pitanja.

Od Vlade Srbije se traži da ističe znacaj i poštovanje svih prava Srba iz Hrvatske u Briselu i drugim međunarodnim institucijama i da o tim aktivnostima Skupštinu izveštava svaka tri meseca.

Peticija je krajem novembra upućena na 157 relevantnih adresa. Akcija prikupljanja potpisa počela je 15. decembra i traje do 31. marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.