Peticija američkoj FDA da odobri novi lek

Izvor: NovaEnergija.net, 30.Mar.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija američkoj FDA da odobri novi lek

Primarna biljarna ciroza je bolest koja odnosi živote, a koja je u svetu i u Srbiji nevidljiva. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) će 7 aprila razmatrati zahtev za odobravanje novog leka koji je dao izvanredne rezultate u preliminarnim ispitivanjima. U tu svrhu je napravljena peticija koja će biti predstavljena komisiji i koja treba da potpomogne odobravanju zahteva. Potpisivanjem ove peticije dajete glas uvođenju novog leka u upotrebu i dajete nadu velikom broju obolelih. >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net <<
Primarna bilijarna ciroza jetre spada u grupu autoimunih bolesti jetre u kojoj dolazi do oštećenja kanalića koji vode žuč, pa usled nagomilavanja žuči u tkivu jetre dolazi do oštećenja istog i formiranja ožiljaka i ciroze. Na žalost, lek ne postoji i jedino se može usporiti tok bolesti i omogućiti koliko-toliko normalan kvalitet života. Kod nekih pacijenata dolazi do ozbiljne progresije bolesti i jedino lečenje podrazumeva transplantacija jetre.
U proteklih 30 godina, oboleli od ove bolesti su imali samo jednu vrstu terapije koja im je omogućavala kvalitetniji i duži život. Ipak, neki pacijenti ne reaguju na terapiju ili je ne tolerišu.
Iako još nije odobren od američke agencije za lekove (FDA), novi lek (obethicholic acid) je pokazao veoma dobre rezultate u kliničkim ispitivanjima i daje nadu obolelima. Postupak odobravanja novog leka je dug, a oboleli nemaju toliko vremena.
Molim za minut vašeg vremena da potpišete ovu peticiju, putem linka.
Autor: Svetlana Rankov
Foto: pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.