Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti park između čekića i nakovnja

Beograd -- Stotinak stanara iz okoline Petog parka i dalje ne dozvoljava građevinskim radnicima da raskrče zemljište na prostoru parka.

Građani se već duže protive gradnji poslovnog prostora na tom zemljištu. Prema tvrdnji beogradskih vlasti, taj prostor je oduvek bio građevinsko zemljište, a zelena površina koja se tamo nalazila prethodnih 30 godina bila je privremena.

Razrušene košarkaške konstrukcije, gomila zemlje, šuta i betona danas je na mestu koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo jedina zelena oaza stanovnika iz okoline Petog parka, na Zvezdari, u Beogradu.

Nekada je tamo bilo posađeno tridesetak različitih vrsta stabala, a sada ceo krajolik podseća na ruševinu.

Nenad Komatina, sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, za B92 kaže da je odavno trebalo da građevinski radnici uđu na gradilište i da rade svoj posao.

"Ja imam informaciju iz 1987. godine da je tu planirana izgradnja poslovnog objekta i iz 2002. poslovno-stambenog i taj plan traje više od 20 godina", rekao je on.

"Predviđena je gradnja, nije predviđen nikakav park, nego izgradnja objekta. Taj objekat je menjao namenu u međuvremenu, to je u ovom slučaju potpuno nebitno", navodi on.

"Građani su imali mogućnost, priliku, zakonsku, formalnu i neformalnu, da utičnu na plan o detaljnoj regulaciji. Samo plan o detaljnjoj regulaciji određuje gde će šta da bude. Ja ne znam zašto tu priliku nisu iskoristili, zaista", kaže on.

Građani su, međutim, jedinstveni u tome da će štititi park sve dok investitor ne donese valjane dokaze o vlasništvu nad parcelom. Jasno im je, ipak, da će, ukoliko se to desi, oni morati da se povuku.

Nebojša Popović, iz Inicijativnog odbora za odbranu Petog parka, za B92 kaže da samo u jednoj zgradi u susedstvu prosečno živi oko 14 dece različitih uzrasta i da mu nije jasno gde će se ta deca iz parka "preseliti".

"Živim u toj zgradi 32 godine i ja sam se igrao kao dete u ovom istom parku, za koji gospodin Bobić kaže da je oduvek bio deponija i da nikad nije bio park", kaže on.

"Svojim primerom da sam igrao košarku na ovom srušenom terenu, da sam učestvovao u gajenju stabala koja su posečena, svedok sam raznoraznih predizbornih kampanja ove vlasti, koja je dolazila, i gde su na igralištu crtali grbove grada Beograda", priča on.

"E, onda je sve to prestalo, jer su neki 'važni ljudi' odlučili da to nije park i da to nikad nije bio park", kaže on.

Kao deo akcije za očuvanje Petog parka, koji organizuju stanari iz okoline i javne ličnosti, za nedelju je najavljen koncert grupe "Jarboli".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.