Penzionerski popust iz čačanskog „Autoprevoza”

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerski popust iz čačanskog „Autoprevoza”

Za penzionere iz Čačka i pet okolnih opština autotransportno preduzeće uvelo popust od čak 70 odsto na svim pravcima

Čačak – Nakon odluke da nove putnike potraže u redovima starijih sugrađana, „Autoprevoz” iz Čačka je za dve sedmice izdao 1.500 godišnjih karata za povlašćenu vožnju penzionerima iz Ljiga, Gornjeg Milanovca, Lučana, Požege i Ivanjice. Popust je čak 70 odsto i važi za sve linije ovog prevoznika, uključujući i one do Beograda ili Herceg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novog.

Troškovi izdavanja povlastice iznose samo stotinu dinara. Ovih dana ista pogodnost biće uvedena za penzionere Čačka, samo što njima sleduju magnetne kartice koje koštaju 450 dinara.

– Na internet-stranici Republičkog zavoda za statistiku pronašao sam podatak da Moravički okrug ima 212.000 stanovnika, od toga 48.000 zaposlenih i čak 53.000 penzionera. Zato smo odlučili da se još više okrenemo starijoj i brojnijoj kategoriji žitelja i među njima potražimo nove korisnike prevoza – kaže za „Politiku” inženjer Aleksandar Petronijević, generalni direktor „Autoprevoza”.

Autobuska karta na liniji od Čačka do Beograda (144 kilometra) sada košta 980 dinara, a penzionerska će iznositi samo 294 dinara.

„Autoprevoz” je ponudio povlašćenu vožnju i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, o čijem trošku mnogi Čačani, radi lečenja i pregleda, svakog radnog dana putuju do Beograda i natrag. Popust bi iznosio 30 odsto po putniku, pa bi povratna karta Čačak–Beograd koštala kasu RZZO-a 1.372 dinara, ili 588 dinara manje nego sada.

– Ponudili smo, takođe, da putnici te karte preuzimaju pomoću vaučera a da nam ih RZZO plati za 45 dana. Tako bi samo za osiguranike iz Čačka RZZO svakog meseca uštedeo nekoliko miliona dinara, a o celoj državi da i ne govorim. Međutim, naš predlog nije prihvaćen iz, po meni, neutemeljenih razloga – ističe direktor „Autoprevoza”.

Inače, gradska uprava u Čačku i ove godine je, kao i nekoliko prethodnih, sa „Autoprevozom” ugovorila povlašćeni prevoz za deo meštana na svom području. Taj spisak za 2014. je širi nego ranije i njime je obuhvaćeno 13.200 Čačana, od ukupno 114.000 stanovnika koliko ima ovaj grad.

Tako, besplatnu vožnju u gradskom i prigradskom prevozu imaju svi žitelji sa teritorije Čačka stariji od 65 godina, i to pravo koristi oko 11.000 stanovnika. Tu su i lica sa posebnim potrebama (63), slabovidi (230), oboleli od distrofije (41), dobrovoljci koji su krv dali više od 75 puta (oko 50 davalaca), korisnici narodne kuhinje (670), novčane socijalne pomoći (855) i pomoći drugog lica (500).

Ukupan broj korisnika povlastica je nešto manji od zbira navedenih, jer se pojedine kategorije preklapaju. Povlastice su dobili i svi učenici srednjih škola (1.050) koje autobuska karta košta samo 30 odsto, dok je ostalo popust („Autoprevoz” daje 50 odsto, gradski budžet još 20 procenata). Na ime svih ovih povlastica, „Autoprevozu” će 2014. godine iz budžeta grada biti preneto 22 miliona dinara.

U ovom preduzeću lane je, na primer, bilo odštampano 10.767 legitimacija za građane starije od 65 godina i prosečan korisnik iz ove kategorije imao je sedam vožnji mesečno.

Stari Čačani sa besplatnim povlasticama najviše koriste četiri linije: „Sloboda”–Zablaće (u proseku 17.862 vožnje mesečno), Avenija lipa – Obrež (10.858), Čačak – Gornja Trepča zbog odlaska na banjsko vrelo (10.769) i Čačak – Gornja Ježevica (9.320).

G. Otašević

objavljeno: 05.03.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.