Penzioneri najčešće zaposleni na crno

Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri najčešće zaposleni na crno

Penzioneri u Srbiji koji dodatane prihode obezbeđuju sezonskim poslovima ili rade kao čuvari najčešće su zaposleni na crno bez potpisivanja bilo kakvih ugovora sa poslodavcem, rekao je danas direktor Republičke inspekcije rada Radovan Ristanović.



"Penzioneri se najčešće zapošljavaju kao noćni čuvari ili za obavljanje nekih sezonskih poljoprivrednih poslova. Oni dobijaju nadoknadu za svoj rad, ali ih poslodavci retko kada legalno zapošljavaju", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ristanović agenciji Beta.

On je precizirao da penzioneri mogu legalno da budu zaposleni Ugovorom o radu ili Ugovorom o obavljanju privremenih poslova koji ne smeju da traju duže od 120 dana. Da se zaposle mogu starosni, ali ne i invalidski penzioneri.

"Inspektori rada, najčešće u trgovinama, zatiču na radnom mestu upravo invalidske penzionere. Često se zloupotrebljavaju i ugovori o obavljanju privremenih poslova, pa penzioneri rade poslove koji po svom karakteru nikako ne mogu biti privremeni i traju duže od propisanih 120 dana", naveo je Ristanović.

On je dodao da su zloupotrebe ugovora o obavljanju privremenih poslova česte, ne samo kada je reč o penzionerima, već i kada se zapošljavaju radnici preko omladinskih zadruga.

"Poslodavci preko omladinskih zadruga ne smeju da zapošljavaju radnike starije od 30 godina, a takve zloupotrebe se dešavaju", rekao je direktor Republičke inspekcije rada.

U Republičkom fondu penzionog i invalidskog osiguranja agenciji Beta je rečeno da bi legalan honorarni rad penzionera trebalo da poveća iznos penzije, pošto su poslodavci dužni da po svakom ugovuru uplaćuju socijalne doprinose. Potrebno je samo obratiti se lokalnoj Filijali fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koja će proverom uplate socijalnih doprinosa obračunati koliko uvećanje penzije sleduje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.