Pečaćenje mašina i radničkih stomaka

Izvor: Politika, 26.Okt.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečaćenje mašina i radničkih stomaka

Posle sudske odluke da se zapečate mašine firme „AVA 311” iz Valjeva uz blokadu kooperantske proizvodnje za fabriku rashladnih uređaja „Gorenje“ bez posla će ostati i 50 radnika

Valjevo – Rešenjem Privrednog suda u Valjevu, sudski izvršitelji su, uz asistenciju policije, zapečatili 58 mašina i opremu u privatnoj firmi „APP inžinjering“ i „AVA 311” u krugu fabrike „Novi Elind“ u Valjevu. Tim činom prekinuta je dalja proizvodnja rešetkastih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i žičanih delova za rashladne uređaje slovenačke fabrike „Gorenje“ u ovom gradu. U poslednje vreme ova firma je radila u tri smene.

Sa ovim sudskim pakovanjem opreme u celofan, u kojem su se pored mašina našli ključevi i dozvole više automobila, kako nam je rečeno, svih 50 radnika će ostati bez posla, jer će slovenačka fabrika tražiti novog dobavljača, odnosno kooperanta. Razlog za sprovođenje privremene mere koja je doneta po tužbi stečajnog upravnika „Novog Elinda“ je nastojanje da se matičnoj firmi vrati imovina za koju se smatra da je nezakonito prisvojena. Druga strana koju predstavlja jedan od najvećih poverilaca „APP inžinjering“ iz Valjeva, koji je prilikom privatizacije 2006. bio član konzorcijuma, to odbacuje kao neosnovano. Posebno su iznenađeni sprovođenjem privremene mere u momentu dok još nije okončan parnični sudski spor u vezi sa raspodelom i korišćenjem imovine. Samo Florijan, direktor „APP inžinjeringa“, tvrdio je da je on sve zapečaćene mašine platio „Novom Elindu“ po tržišnoj vrednosti a pre dve godine izdao u zakup firmi „AVA 311” da radi poslove za potrebe fabrike „Gorenje“. Vlasnik te firme je Ljiljana Arsenović, bivša direktorka „Novog Elinda“.

– Mi smo posle blokade„Novog Elinda“ od strane Poreske uprave, u maju 2011. godine, izdali prostor i mašine firmi „AVA 311” koja je dobila dovoljno posla kod „Gorenja“ i zaposlila 50 radnika. Situacija će se sada promeniti, jer ćemo izgubiti saradnika i kupca za kojeg smo radili šest godina. Pod znakom pitanja je i rad preseraja, jer je većina alata, zbog onoga što nam se dešava premeštena kod drugih dobavljača. Ovo nije smelo da se dogodi, jer parnični postupak sa onima koji nas tuže nije okončan a s druge strane od 50 zaposlenih više od 40 je upravo iz „Novog Elinda“. U današnje vreme zaustavljati proizvodnju, zaista je neshvatljivo – kaže Samo Florijan, navodeći da neće odustati od žalbe Vrhovnom sudu Srbije.

Tokom pečaćenja mašina, direktorka Ljiljana Arsenović nije izlazila pred radnike i okupljene novinare. A radnici, koji su ostali u staroj fabrici u stečaju, veruju da je ovo dobar potez suda, jer će im se stečajna masa uvećati pa će biti novca za izmirenje više od deset zarada i doprinose za penziono i socijalno osiguranje.

– Ovo nije samo pečaćenje mašina, već i naših stomaka, jer od čega da živimo. Ko će mene u šestoj deceniji da primi na posao. Gradsko i državno rukovodstvo smo preklinjali da nam pomogu, ali sve je ostalo bez odjeka – kaže Verica Perić sa 30 godina radnog staža. I njene kolege bravar preseraja Desimir Jevtić i varilac Aleksandar Ikonić kažu u razgovoru za naš list da su zaprepašćeni ovakvom odlukom suda. Firma u kojoj su zaposleni, vele, jedna je od retkih koja je imala obezbeđeno poslovanje za duži period, što je u današnje vreme prava retkost.

Budo Novović

objavljeno: 26.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.