Paunović: Rešenje je u intenzivnijem radu sa decom

Izvor: Politika, 20.Nov.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Rešenje je u intenzivnijem radu sa decom

BEOGRAD – Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović izjavila je danas, povodom napada tri maloletnika na književnika i novinara Rašu Popova, da je rešenje u intenzivnijem radu sa decom.

Paunović je u Jutarnjem programu TV Pink rekla da je bila potresena činjenicom gde se u ovom trenutku ta deca nalaze i u koliko ozbiljnom problemu, kao i onim što se dogodilo Popovu.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je ukazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da, kada se govori o deci, koja izvrše ovakvu vrstu nasilja, često kaže da su to maloletni nasilnici i delikventi, ali da ona imaju problem, a da „kao društvo ne dajemo odgovor na njihove probleme”.

Paunović je istakla da u Zavodu za vaspitanje dece i omladine postoji program intenzivnog tretmana, gde dete dobija individualni tretman koji odgovara na ono što jeste njegov problem.

„Nije rešenje u tome da zatvorimo decu. Rešenje je u tome da se sa njima mora intenzivnije da radi”, rekla je Paunović.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je ukazala da u oblasti socijalne zaštite nedostaje veliki broj ljudi i da je trenutno mali njihov broj u ustanovama koje se bave decom.

„Ne smemo da zaboravimo da postoje ne samo deca nasilnici, nego i deca koja imaju ozbiljne mentalne probleme”, naglasila je Paunović.

Paunović je ukazala da ima i slučajeva da su deca sve češće zloupotrebljena i da za mali novac za tuđe potrebe izvršavaju krivična dela.

Govoreći o obeležavanju meseca tolerancije, koji traje do 10. decembra, Paunović je istakla da se pokušalo kroz kampanju nametnuti tema tolerancije.

Biti tolerantan pre svega znači poštovati i prihvatiti one koji su drugačiji, bilo po tome što su osobe s invaliditetom, ženskog pola, starije osobe, pripadnici LGBT zajednice ili pripadnici druge nacionalne manjine, navela je Paunović.

Ona je kazala da su se pojavili naslovi u medijima da su Popova napala romska deca, čime se već diskriminiše jedna nacionalna manjina.

Paunović je dodala da se „teško mirimo da smo netolerantni u društvu, a jesmo, to pokazuju brojna istraživanja” i da će tolerancija biti ostvarena „kada budemo primenili sve što smo napisali u strateškom dokumentu vlade”.

Tanjug

objavljeno: 20.11.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Intenzivno raditi sa nasilnom decom

Izvor: B92, 20.Nov.2014

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je, povodom napada na Rašu Popova, da je rešenje u intenzivnijem radu sa decom...Tri maloletnika su napala dečjeg pisca i novinara Rašu Popova pre tri nedelje ispred njegovog stana...Paunovićeva je u Jutarnjem programu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.