Patrijarh i episkopi gomilaju funkcije

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh i episkopi gomilaju funkcije

Poglavar SPC na čelu tri eparhije. – Na upražnjena mesta se ne postavljaju nove vladike, iako nekoliko episkopa nema eparhiju

Kada je izabran patrijarh Irinej, januara 2010. godine, pred prvi naredni prolećni Sabor SPC zatražio je od svih nadležnih arhijereja da mu dostave spiskove uglednih monaha koji bi mogli da budu kandidati za vladičanska mesta. Patrijarh je zapravo tražio predlog kadrovskih lista za buduće vladike. Na tom prolećnom majskom saboru 2010. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svi episkopi su dostavili spiskove kandidata, osim Irineja Bačkog i pokojnog vladike Hrizostoma Žičkog.

Patrijarh je, navodno, tada iskazao zamerke na dostavljene „kadrovske liste”, tako da su ti predlozi, samim patrijarhovim mišljenjem odbačeni, jer Irinej, po svemu sudeći, nije bio zadovoljan sa ponuđenim predlozima. Možda je to razlog što su pojedine eparhije i do danas ostale upražnjene i što sam patrijarh i još nekoliko episkopa akumuliraju sve više funkcija. Episkop šumadijski Jovan, sa sedištem u Kragujevcu, privremeno upravlja žičkom eparhijom od decembra prošle godine, kada se upokojio vladika žički Hrizostom.

Žička eparhija je u simboličkom i istorijskom smislu veoma važna eparhija za SPC, ali je do sada ipak ostala upražnjena, sa „privremenim upraviteljem”. 

Na patrijarhova pleća takođe se gomila sve više funkcija. Osim što je poglavar SPC, istovremeno upravlja eparhijom beogradsko-karlovačkom, ali i privremeno rukovodi nemačkom eparhijom, posle suspenzije vladike Konstantina. I, od skora je preuzeo administriranje nad eparhijom slavonskom, pošto je Sinod SPC, posle višegodišnjeg insistiranja vladike slavonskog Save, konačno prihvatio njegov zahtev za penzionisanje.

Naš izvor iz samog vrha SPC demantuje da je vladika Sava razrešen dužnosti. 

– Sava Slavonski je sam godinama tražio da se penzioniše. Konačno je Sinod to i prihvatio i o tome će referisati na sledećem majskom Saboru. Do Sabora, eparhijom slavonskom administrira patrijarh Irinej – ističe naš sagovornik, koji se slaže sa konstatacijom da je nelogično da patrijarh rukovodi trima eparhijama i samom SPC.  

Na naše pitanje zašto se ne biraju novi episkopi na upražnjene eparhije, naš izvor u vrhu Patrijaršije najpre podseća da je Sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao sredinom decembra prošle godine vladiku Konstantina (Đokića) sa mesta episkopa srednjoevropskog i zapečatio njegovo sedište u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru kod Hildeshajma (Nemačka).

– Njegova svetost patrijarh Irinej trenutno administrira i nemačkom eparhijom, koja je nastala podelom srednjoevropske eparhije koja je pokrivala Nemačku, Švajcarsku, Austriju i Italiju. Dok je patrijarh preuzeo upravljanje nad Nemačkom, Irinej bački administrira nad eparhijom austrijsko-švajcarskom – ukazuje naš sagovornik.

Ali, i u prekomorskim zemljama, situacija je slična. Tako eparhijom južnoameričkom administrira mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Međutim, kadrovske zavrzlame u SPC ne završavaju se tu. Manje je poznato da je episkop dabrobosanski Nikolaj već duže vreme teško bolestan i da nije sposoban da upravlja svojom eparhijom, tako da je,  praktično, umesto njega, istinski upravnik te eparhije vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je od strane Sabora SPC postavljen kao Nikolajev zamenik.

Da li se vrh SPC, a naročito sam patrijarh koji je sklon akumuliranju funkcija, po toj osobini zapravo i ne razlikuje od političara? Naš izvor iz vrha SPC čak ukazuje da je takva praksa suprotna kanonima SPC.

– Kada se iz bilo kog razloga uprazni neka eparhija, po kanonima Crkve, trebalo bi da se na prvom sledećem Arhijerejskom saboru, izabere novi episkop, jer svaka eparhija treba da ima svog episkopa, tako da se postavlja pitanje – šta je prava motivacija da nekanonski patrijarh i još nekoliko episkopa, upravljaju sa više eparhija? Kako će, recimo, patrijarh iz Beograda, voditi tako veliku eparhiju poput Nemačke, i pri tom, upravljati eparhijom beogradsko-karlovačkom i sada slavonskom – izričit je velikodostojnik Crkve, primećujući da je naročito čudno to što trenutno u vrhu SPC postoji nekoliko vikarnih episkopa.

Ili, da se poslužimo svetovnim rečnikom, to su crkveni ministri bez portfelja, to jest vladike koji nemaju eparhiju – poput vladike lipljanskog Jovana, vladike remezijanskog Andreja, vladike jegarskog Porfirija i episkopa moravičkog Antonija.     

Bivši dekan Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Dimitirije Kalezić zastupa drugačije mišljenje – da ipak treba odmeriti pažljivo, pa makar i potrajalo, koji će episkop preuzeti eparhiju.  

Šef kabineta patrijarha Irineja vladika Andrej Remezijanski smatra, međutim, da patrijarh upravlja kritičnim eparhijama i jer želi da sam stekne što bolju sliku o njima, da bi mogao da izabere najbolje kandidate.  

– Mislim da je to pozitivno, imamo vremena do majskog Sabora da njegova svetost podnese izveštaj Saboru o radu tih eparhija kojima sada upravlja. Ta slika koju će steći vladike biće dragocena da se izaberu najbolji episkopi – kaže vladika Remezijanski.

Na naše pitanje da li je po kanonima SPC da se administrira eparhijama više godina umesto da se na prvom saboru postavi novi episkop, vladika Remezijanski ističe: – Ne postoji pravilo koje je važnije od duha svetoga.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.