Izvor: RTS, 27.Jun.2021, 22:31

Patrijarh Porfirije u Gračanici za Vidovdan

Patrijarh srpski Porfirije poručio je iz Gračanice da su Kosovo i Metohija prostor slobode, i da "paradoks naše vere jeste upravo u tajni krsta koji je neraskidivo skopčan sa tajnom vaskrsenja, a to je zapravo tajna carstva nebeskog".
Povodom Vidovdana patrijarh je večeras stigao u Gračanicu, gde će u ponedeljak u istoimenom manastiru služiti arhijerejsku liturgiju i na Gazimestanu parastos palim srpskim junacima u kosovskoj bici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Patrijarha je dočekao veliki broj vernika i vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.
"Vaš prvi dolazak ovde posle vašeg izbora za patrijarha srpskog svima nama, sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu, i ovoj dečici je veliko okrepljenje i ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu i da ostanemo na ovim svetim prostorima", rekao je vladika Teodosije.
Patrijarh je kazao da je došao u Gračanicu na Vidovdan "da se utešimo verom vašom i našom".
"I ako igde mi pravoslavni hrišćani a uz to i pravoslavni Srbi, imamo mogućnost da tu tajnu krsta i vaskrsenja spoznamo i da je posvedočimo na sve četiri strane sveta, to je upravo ovaj prostor, to su Kosovo i Metohija", rekao je.
Ali, dodao je patrijarh, "ne po filosofiji ovog sveta, gde se krst posmatra kao poraz a vaskrsenje kao nekakva iluzija, nego upravo u duhu Jevanđelja, da baš onda kada kao ljudi gubimo svoje snage, a otporni smo prema gospodu, pojavljuje se sila i snaga bozija".
"Zvuči paradoksalno ali baš na ovom mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor, na kojem sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutražnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi a ako smo u njemu i sa njim, i kada smo najmanji, itekako postajemo snažni i slobodni zapravo, od smrti, od prolaznosti, slobodni za život večni. Stoga radujem se neizmerno što sam ovde a siguran sam da će Bog dati da to bude često i što češće, baš da bi smo se tešili verom vašom i našom, uz blagoslov božji", podvukao je patrijarh Porfirije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh u Gračanici, na Vidovdan će služiti liturgiju, opelo na Gazimestanu

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2021

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u nedelju uveče u manastir Gračanica uoči Vidovdana, gde su ga sačekali brojni vernici.

Nastavak na N1 televizija...

PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U GRAČANICU: Ujutru služi svetu arhijersku liturgiju u srpskoj svetinji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2021

Patrijarh je na Kosovo i Metohiju stigao povodom obeležavanja Vidovdana..Srpski patrijarh Porfirije stigao je večeras u Gračanicu, gde su ga dočekali vladika raško-prizrenski Teodosije, sa monaštvom i sveštenstvom, kao i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije...Patrijarh je na Kosovo i Metohiju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

PATRIJARH PORFIRIJE DANAS U GRAČANICI: Služiće svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru i parastos na Gazimestanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2021, 08:23

Patrijarh Porfirije i danas u Gračanici i na Gazimestanu..Patrijarh srpski Porfirije služiće danas, na Vidovdan, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanici...Patrijarh će zatim na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine, objavljeno je na sajtu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Patrijarh Porfirije na Gazimestanu: Kosovo je dom svih Srba; Policija uhapsila mladića (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2021

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas na Gazimestanu pomen kosovskim junacima, zajedno sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske...On je u besedi rekao da je "Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili" i da se svi, kada tamo dođu, osećaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovska policija pretresa Srbe koji su krenuli ka Gazimestanu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2021

BEOGRAD - Policija samoproglašenog Kosova pod punim naoružanjem pretresa Srbe iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji su krenuli ka Gazimestanu, gdje će biti služen parastos srpskim junacima palim u Kosovskoj bici 1389. godine, prenosi portal "Večernjih novosti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Patrijarh Porfirije: Gledajući Vidovdanom i Gračanicom, gledamo Hristom i sve vidimo kao braću

Izvor: Vostok.rs, 28.Jun.2021

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je danas, 28. juna 2021. godine, na Vidovdan, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje: Episkopa mileševskog Atanasija, izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.