Pasoši: Izvan Beograda bez gužvi

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasoši: Izvan Beograda bez gužvi

Novi Sad, Niš, Kragujevac -- Ako se izuzme Beograd, u ostalim gradovima za sada nema gužvi oko izdavanja novih pasoša, građani se uglavnom samo raspituju.

Službe policijske uprave su u pojedinim gradovima, umesto u ponedeljak, tek juče otvorile svoje šaltere za primanje dokumenata. Pored novih putnih isprava, čiji je rok izrade mesec dana, građani i dalje mogu za kraće vreme da dobiju i stare pasoše, koji će, prema rečima Božidara Đelića, važiti do kraja 2009. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izdavanje biometrijskih pasoša u Kragujevcu je počelo u ponedeljak. Međutim, većina građana prvi dan je iskoristila za informisanje o proceduri, tako da gužve ispred šaltera još nema.

"Ova dva dana nije bilo gužvi zato što su se sugrađani uglavnom upoznavali sa potrebnom dokumentacijom, taksama i ostalim uslovima za izdavanje nove putne isprave", kaže Svetlana Antić, iz Policijske uprave Kragujevac.

"Podneto je otprilike oko dvadesetak zahteva, a inače očekujemo veliki priliv sugrađana s obzirom na to da veliki broj Kragujevčana ima izdate putne isprave, i to će biti najmanje pedeset zahteva dnevno”", kaže ona.

Ukoliko je Kragujevčanima putna isprava potrebna hitno, u Policijskoj upravi kažu da primaju zahteve i za izdavanje starih pasoša, koji su gotovi za jedan dan.

U Novom Sadu situacija je slična. Građani se samo raspituju o potrebnoj dokumentaciji za vađenje novih pasoša.

"Građani su juče pretežno dolazili da se raspitaju za potrebnu dokumentaciju, postupak i ostalo. Radno vreme šalter-sale je od sedam ujutro do 19 časova, znači - radi se u dve smene i zahtevi će se primati u dve smene, celi dan", kaže Slobodanka Osmajić, iz Policijske uprave Novi Sad.

Novosađani nove putne isprave mogu da izvade u SUP-u u Ulici Kraljevića Marka, kao i u još četiri policijske ispostave na Detelinari, Limanu, Petrovaradinu i u Futogu.

Za razliku od Novosađana, grad koji ima isti broj stanovnika - Niš - ima samo jedno akviziciono mesto koje je otvoreno tek u utorak, tako da su neki građani u ponedeljak uzalud došli.

U Policijskoj upravi u Nišu paralelno sa primanjem zahteva za biometrijske pasoše vrši se i obuka dodatnih službenika koji će biti osposobljeni za uzimanje podataka. Na taj način kapaciteti će biti povećani, pa se očekuje i brži proces izdavanja novih pasoša, ali i ličnih karata.

"S obzirom da je rečeno od 7. jula, juče konkretno nismo bili opremljeni, tako da krećemo tek danas. Mi za početak krećemo sa jednim mestom; videćemo ako bude potrebno, verovatno da će biti i prošireno", kaže Petar Jokić, iz Policijske uprave Niš.

U nekim gradovima našli su način kako da prevaziđu problem gužve i nezadovoljnih građana. Tako, na primer, u Smederevu građani predaju dokumentaciju za vađenje ličnih dokumenata i putnih isprava u unapred zakazanim terminima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.