Pašalić: Milion slučajeva pred sudijama za prekršaje

Izvor: Glas javnosti, 21.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Milion slučajeva pred sudijama za prekršaje

BEOGRAD - Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić izjavio je da u Srbiji sudije za prekršaje imaju više od milion slučajeva.

"To bi značilo da nema odrasle osobe protiv koje se ne vodi postupak pred nekim prekršajnim sudom", rekao je Pašalić na regionalnoj konferenciji o saradnji prekršajnih sistema.

Pašalić je rekao da su prekršajni sudovi u Srbiji postigli 60 odsto efikasnosti, a cilj im je da se dobije potpuna izvesnost u kažnjavanju prekršaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Komentarišući polemiku o visini prekršajnih kazni, Pašalić je rekao da je svrha preventiva jer svako ko namerno učini prekršaj, treba da zna da će biti kažnjen.

Pomoćnik ministra pravde Jelica Pajević rekla je da su novoformirani prekršajni sudovi u 2010. godini pokazali dobre rezultate i ocenila da su oni osnova pravosuđa.

Ocenila je da Srbija čini sve da bude lider u regionalnoj saradnji koja predstavlja prioritet Ministarstva pravde Srbije, kao preduslov za bolji i sigurniji život građana.

"Ministarstvo pravde insistira da se dođe do izvesnosti kažnjavanja učinilaca prekršajnih dela, naročito u oblasti saobraćaja, kršenja carinskih propisa i javnog reda i mira", kazala je Pajević.

Regionalna konferencija o saradnji u oblasti prekršajnog prava i sistema, održava se u Beogradu 20. i 21. septembra, a na skupu učestvuju predsednici prekršajnih sudova zemalja Jugoistočne Evrope.

Biće potpisana i Inicijativa o regionalnoj saradnji u oblasti prekršaja ujednačavanjem propisa i zajedničkim nastupom pred međunarodnim institucijama.

Dokument će potpisati predstavnici Srbije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Skup organizuje Udruženje sudija prekršajnih sudova Srbije, u saradnji sa organizacijom USAID, Institutom za održive zajednice i Ambasadom Holandije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.