Paradajz znatno smanjuje rizik od šloga

Izvor: TvojPortal.com, 10.Okt.2012, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paradajz znatno smanjuje rizik od šloga

Tvojportal
HELSINKI - Konzumiranjem paradajza se može dramatično smanjiti rizik od šloga, ukazuje finska studija čiji su rezultati objavljeni danas. Izgleda da je ključni faktor u tome moćni antioksidant likopen, ističu stručnjaci Univerziteta Istočne Finske u Kuopiju, a prenosi AFP. Istraživanjem je obuhvaćeno više od hiljadu sredovečnih muškaraca, koji su u proseku praćeni tokom dvanaest godina. Utvrđeno je da su oni među ispitanicima s najvećim sadržajem likopena u >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << krvi, pod 55 odsto manjim rizikom od šloga.


Među 258 ljudi sa najnižim sadržajem likopena u krvi, gotovo je svaki deseti u periodu od 12 godina doživeo šlog, dok je među 259 njih sa najvišim sadržajem likopena šlog doživeo tek svaki 25.
Korelacija između nivoa likopena u krvi i šloga je bila još očiglednija kada se u obzir uzimao samo češćo oblik šloga, nastao krvnim ugruškom, a ne i onaj ređi, koji je posledica krvarenja.
Pacijenti s najvišim vrednostima likopena u krvi su bili pod 59 odsto manjim rizikom da dožive šlog izazvan krvnim ugruškom.
Finski istraživači su proučili i dejstvo nekih drugih antioksidanata - alfa-karotena, beta-karotena, i alfa-tokoferola, ali nisu utvrdili nikakvu vezu između njihovog nivoa i rizika od šloga.

Izvor: Novosti

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.