Papa nazvao genocidom jermenske žrtve od Turaka

Izvor: Akter, 12.Apr.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa nazvao genocidom jermenske žrtve od Turaka

Papa Franja odao je danas, povodom 100. godišnjice od pokolja Jermena od strane Otomanske turske vojske u Prvom svetskom ratu, počast žrtvama nazivajući taj čin "prvim genocidom u 20. veku"

Franja, koji od svojih aergentinskih dana ima čvrste veze sa Jermenima, objasnio je svoju izjavu time da je njegova dužnost da oda počast uspomeni na nedužne muškarce, žene, decu, sveštenike i biskupe koji su bili "besmisleno" poubijani.

 Papina izjava je visoko politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rizična, i agencija Asošiejted pres u svojoj vesti naziva je "eksplozivnom", ocenjujući da će ona "sigurno razgneviti Tursku".

"Prikrivanje ili poricanje zla je kao da ranu puštate da krvari bez da je previjete", rekao je Franja na početku mise jermenskog katoličkog obreda u bazilici Svetog Petra u Rimu.

Istoričari procenjuju da je gotovo milion i po Jermena ubijeno u sukobima sa turskom vojskom tokom Prvog svetskog rata, što stručnjaci za genocid širom sveta smatraju prvim genocidom u 20. veku.

Turska, međutim, oštro poriče da je to bio genocid, tvrdeći da je cifra žrtava preuveličana kao i da su ubijeni Jermeni naprosto bili žrtve građanskog rata i nemira.

Nekoliko evropskih zemalja (AP ne navodi kojih) slaže se sa ocenom o genocidu, dok Italija i SAD izbegavaju da koriste tu reč zbog savezništva sa Turskom.

Turska ambasada pri Svetoj stolici otkazala je planiranu pres konferenciju zakazanu za danas. Pretpostavlja se, navodi AP, da je razlog otkazivanju to što je papa izustio reč "genocid" u svom obraćanju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.