Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo - modernizovati tehnologiju

Beograd, Pančevo -- Za smanjenje zagađenosti neophodna je modernizacija tehnologija u Rafineriji i Petrohemiji, navode njihovi predstavnici.

Predstavnici ta dva preduzeća naveli su u Beogradu na okruglom stolu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Pančevu da oni čine sve što je u njihovoj moći kako bi smanjili zagađenost tog grada i dodali da je tehnologija zastarela i da je to glavni uzrok zagađenja. Istovremeno, u Pančevu su zbog zagađenja protestovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednjoškolci.

Direktor Rafinerija "Pančevo" i "Novi Sad" Nikola Garić kazao je da je ta kompanija svesna problema i da je napravljen Akcioni plan koji definiše ko i šta su emiteri i proizvođači zagađenosti i da će se prema tome obavljati modernizacija .

On je dodao da je poznato da su najveći zagađivači rezervoari u kojima se drži nafta i instalacije za utovar.

Prema njegovim rečima, Rafinerija će zagađenost dovesti do dozvoljene granice do kraja 2007. ili u prvom tromesečju 2008. godine.

Zamenik generalnog direktora Petrohemije Šandor Ambuš je kazao je da "ne želi da se brani" i da priznaje da Petrohemija učestvuju u zagađenju tog grada, ali je dodao da oni nisu jedini zagađivač i da, osim benzena koji se u poslednje vreme stalno pominje, ima i drugih zagađujućih supstanci.

On je kazao da "Petrohemija" planira da uloži 10 miliona evra u sisteme za otpadne vode i naveo da je neophodna finansijska pomoć i za obnovu druge tehnologije.

Povodom optužbi da do zagađena dovodi i to što se uvozi loša nafta, direktor sektora za razvoj u NIS-u Đorđe Mihajlović je kazao da to nije istina i da se u Srbiju uvozi ruska nafta koja ima srednji sadržaj sumpora i da je ona stadardnog kvaliteta.

Ljiljana Stanojević iz republičke Uprave za zaštitu životne sredine kazala je da je juče Rafineriji "Pančevo" i "Petrohemiji" poslat nalog da Ministarstvu za žaštitu životne sredine u roku od 48 sati dostave plan o bezbednom obustavljanju postrojenja u slučaju povećanog zagađenja.

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković zatražio je od države da se veći deo sredstava što pre usmeri za modernizaciju postrojenja u Pančevu.

Na okruglom stolu, koji je organizovao nedeljnik "Vreme", ocenjeno je da zagađenosti Pančeva doprinose i metorološki uslovi, saobraćaj i pojedinačna domaćinstva.

Protesti srednjoškolaca u Pančevu

Nekoliko stotina učenika pančevačkih srednjih škola danas je sat vremena protestovalo zbog zagađenja prethodnih dana.

Srednjoškolci su, nezadovoljni reakcijom republičkih vlasti na zagađenja u poslednjih mesec dana, ispred zgrade opštine Pančevo od Vlade Srbije ponovo zatražili da kazni krivce za zagađenje u tom gradu.

Učenici pančevačkih srednjih škola zatražili su objašnjenje od ministra za nauku i zaštitu životne saredine Aleksandra Popovića o merema ekološke zaštite koje je Ministarstvo preduzelo od protesta građana Pančeva pred Vladom Srbije 16. novembra do sada.

Ukoliko do ponedeljka ne stignu zadovoljavajući odgovori vlasti, srednjoškolci su najavili da će svakodnevno obustavljati nastavu u obe smene, a potom i radikalizovati protest, izjavio je Stefan Josimov, učenik Muzičke škole i jedan od organizatora protesta.

"Ako ni tada ne učine ništa, totalno ćemo obustaviti nastavu i živećemo na ulici", rekao je Josimov.

Oni su najavili da će se, ukoliko ne dobiju zadovoljavajuće odgovore, obratiti evropskim institucijama i da je već upućen apel Savetu Evrope za pomoć u borbi za čistu životnu sredinu.

Srednjoškolce je podržao predsednik opštine Pančevo Srđan Miković, koji je istakao da se svi Pančevci zajedno moraju boriti za neophodna ulaganja u modernizaciju fabrika zagađivača koje pune četvrtinu budžeta Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.