Izvor: Blic, 29.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić traži novac za tajkune

Pajtić traži novac za tajkune

Predlog Bojana Pajtića da država subvencioniše poljoprivrednika sa 5.000 dinara po hektaru zasejane površine nije dobar. Zato što bi tako 80 odsto para otišlo u ruke 20 odsto velikih. Ja sam računao da bi samo Miodrag Kostić dobio 50 miliona dinara, kaže za 'Blic' Goran Živkov, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije.

Koliko bi onda dobio Miroslav Mišković?

- Tačno. Koliko bi dobio Mišković? Ali dobro, zaboravimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kostića i Miškovića. Problem je u tome što dajete nekom ko već ima puno. I što će 15.000 malih dobiti koliko jedan veliki. Osim toga, kod nas je preko 35 odsto zemlje u rukama nepoljoprivrednika, ljudi koji žive u Beogradu, što znači da će 35 odsto para otići njima. Zato je Pajtićev predlog potpuno sulud. Šta vi predlažete?

- Ono što mi radimo, mnogo je bolje: 80.000 siromašnih domaćinstava je dobilo po 40.000 dinara. To su ful tajm poljoprivredni proizvođači, oni koji uplaćuju penzione doprinose. Dalje, imamo 180.000 domaćinstava koji su korisnici regresiranog goriva, 97.000 domaćinstava dobija regresirano đubrivo. A ako neko sedi u Beogradu, a vi mu date 70 evra po hektaru, povećavate cenu zemlje. Em smo im prodali, mislim na Kostića i društvo, hektar za 100 evra, sad im još dajemo 70 evra. Dižemo cenu njihove zemlje koju smo prodali po bagatelnoj ceni. A vas optužuju da tolerišete tajkune.

- Upravo Pajtićev predlog ide naruku tajkunima. Pajtić pokupi svoje seljake, pa oni pričaju. Ostali seljaci to neće, već hoće regresirano gorivo, regresirano đubrivo...

Što se toliko nervirate?

- Nerviram se zato što sam ja 2001. pisao da mora da se donese Zakon o zemljištu, a oni nisu to doneli već su prodali zemlju Kostiću i sličnima. A mi smo taj zakon doneli i društvenu zemlju prebacili u državnu. Dok je Stojan Jeftić bio ministar agrarni, budžet je bio 7,5 milijardi dinara i tada se sve plaćalo preko šećerana, mlekara i uljara. Date pare Kostiću, pa ih on deli seljacima. Sada je agrarni budžet 24 milijarde dinara i isplaćuje se direktno seljacima. Ako toliko brinu o seljacima, zašto nisu to radili dok su bili na vlasti, nego su davali Kostiću. Zašto Pajtić to predlaže?

- Mi smo napali mlinare, jer oni su ti koji plaćaju pšenicu. A Pajtićev savetnik za poljoprivredu je direktor 'Danubijusa' koji je kupljen od 'Delte'. Tu ulazimo u priču o monopolu. Ovde ne postoji razvijeno tržište, već oni sednu pa se dogovore. To je zakonom zabranjeno. Njih 12 najvećih mlinara 'Žitovojvodine' dogovorili su se da pšenica košta devet dinara i još su to poslali ministru. Baš im hvala. Hoće li biti dovoljno pšenice?

- Hoće. Rod je 1,7-1,8 miliona tona, a mi trošimo upravo toliko. A imamo i prelazne zalihe od 400.000 tona. Znači, možemo i da izvezemo bar 200.000 tona.

Branislav Krivokapić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.