PUSTITE RAJU NA SLOBODU!

Izvor: Kurir, 27.Okt.2010, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUSTITE RAJU NA SLOBODU!

BEOGRAD - Teško bolestan Radisav Rodić ne sme više da bude u pritvoru. Pustite ga da se brani sa slobode! U Palati pravde danas počinje suđenje osnivaču Kurira Radisavu Rodiću. Uhapšen je tačno pre godinu dana, na Svetu Petku, 27. oktobra 2009. oko 19.30

BEOGRAD - Teško bolestan Radisav Rodić ne sme više da bude u pritvoru. Pustite ga da se brani sa slobode!

U Palati pravde danas počinje suđenje osnivaču Kurira Radisavu Rodiću.

Uhapšen je tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pre godinu dana, na Svetu Petku, 27. oktobra 2009. oko 19.30 sati u Beogradu. Iste večeri, na saslušanju kod istražnog sudije, doživeo je predinfarktno stanje!

Rodić je priveden po nalogu Okružnog javnog tužilaštva pod sumnjom da je, navodno, zloupotrebio službeni položaj zbog kredita Komercijalne banke iz 2001. godine?!

Najpre mu je određena mera zadržavanju u trajanju od 48 sati, a tokom dugotrajnog saslušanja prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog drastičnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Nedugo zatim, 24. novembra, Rodić je podvrgnut teškoj i komplikovanoj operaciji srca. Baš zbog toga, Rodićeva odbrana tražiće da se pokretaču Kurira omogući da se brani sa slobode kako bi se isključivo posvetio svom zdravlju i unucima, što je i sam više puta ponovio advokatima, pošto više uopšte ne želi da se bavi poslom.

Aleksandar Rodić, vlasnik Kurira, podseća da je njegov otac Radisav razočaran, teško bolestan i nemoćan:

- Veoma sam zabrinut za zdravlje svog oca. Krajnje je vreme da mu se omogući da se brani sa slobode i da konačno dokaže svoju nevinost. Imao je tešku operaciju srca i zbog toga je već duže vreme na bolničkom lečenju. Da nema adekvatnu bolničku negu život bi mu bio ugrožen. Moj otac želi da ovo što mu je preostalo od života provede sa svojim unucima na slobodi. On uopšte nema ni snage ni želje da se bavi poslom - poručuje Aleksandar Rodić.

Inače, Radisav Rodić se samo nekoliko dana pre hapšenja vratio s teškog i komplikovanog hirurškog zahvata u Švajcarskoj, a njegovo zdravlje ni posle godinu dana nije ništa bolje nego u oktobru prošle godine. Rodiću je operisana jetra, a specijalisti iz Švajcarske su se nekoliko meseci angažovali na njegovom oporavku.

Ipak, posle najave optužbi protiv njega, Rodić je prekinuo svoju terapiju u Švajcarskoj kako bi bio dostupan pravosudnim organima u Srbiji, čime je jasno stavio do znanja da im je na raspolaganju za sve istražne radnje. Odmah po dolasku u Srbiju javio se istražnim organima i jasno im stavio do znanja da će se odazvati na svaki poziv na saslušanje. Bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, sudija je odmah doneo rešenje o jednomesečnom pritvoru. Iako je njegovo zdravstveno stanje bilo krajnje ozbiljno, kasnije se ispostavilo i da je bio i životno ugrožen, Rodić je smešten u samicu!

Drama Radisava Rodića u beogradskom istražnom zatvoru, uprkos apelima javnosti i advokata da mu se omogući da se brani sa slobode, nastavila se. Zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja, konačno ga izvode iz samice, ali ga vode na operaciju srca. Na klinici „Dedinje“ Rodić je 24. novembra podvrgnut veoma ozbiljnoj i komplikovanoj operaciji srca, posle koje je - vraćen u pritvor!

Godinu dana posle, kada više nema opasnosti da će uticati na svedoke, jer su svi već ispitani, neophodno je da mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Masovna podrška

Inicijativu za oslobađanje Radisava Rodića posle hapšenja je podržalo nekoliko hiljada najuglednijih javnih ličnosti iz Srbije, regiona i celog sveta. Spisak je podugačak, ali podsetićemo da su na stranu našeg pokretača stali evropski komesar Žak Baro, OEBS, Organizacija medija Jugoistočne Evrope, UNS, NUNS, studenti Beogradskog univerziteta, ali i episkopi Srpske pravoslavne crkve, gotovo sve političke stranke, urednici medija iz svih zemalja bivše SFRJ, ugledni intelektualci, novinari, glumci, sportisti...

Konzilijum VMA: Fatalno ugrožen!

U poslednjem zaključku lekarskog konzilijuma VMA kaže se:

- Na osnovu dosadašnjih ispitivanja i kliničkog praćenja, bolesnik može biti saslušan, ali uz striktno pridržavanje medicinskih mera, a radi sprečavanja nastanka mogućih fatalnih kardioloških komplikacija. Neophodne mere su: stresne situacije redukovati na najmanju moguću meru jer bi mogle provocirati srčane spazme i opasne komplikacije koronarne arterijske bolesti. U pripravnosti obezbediti odgovarajuću lekarsku ekipu.

Provera poslovanja

Podsetimo, hapšenjem pokretača Kurira kulminirao je višemesečni pritisak na našu kompaniju, koji je 15. septembra 2009. poprimio drakonske razmere. Pripadnici poreske policije šest meseci su kontinuirano boravili u Kuriru. Istovremeno, donet je novi Zakon o informisanju, koji je, prema oceni najšire javnosti, za glavni cilj imao - atak na Kurir.

Optužnica zbog kredita

Radisavu Rodiću danas će se suditi po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 6. marta 2010. godine, koja pokretača Kurira tereti za zloupotrebu službenog položaja. Protiv Rodića istraga je sprovedena zbog sumnje da je tokom 2001. godine zloupotrebom službenog položaja pribavio protivpravnu imovinsku korist zbog kredita u Komercijalnoj banci.

Rekli su...

Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski


- Hrišćanski je i čovečno da se osnivač Kurira pusti kako bi se branio sa slobode. Znam da je imao tešku operaciju i da se trenutno oseća veoma loše, i tim više mu treba što pre omogućiti da izađe iz pritvora. Upoznat sam sa njegovom situacijom, te se svakodnevno molim za njegovo zdravlje.

Veselin Đuretić, akademik

- Rodića sam upoznao pre nekoliko godina, kad sam ga pozvao da govori pred delegacijom iz Vašingtona. Tada sam shvatio da je reč o čoveku koji i te kako poseduje nacionalnu svest i koji je veliki patriota. Treba mu omogućiti da se brani sa slobode.

Jovan

Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije

- Pitanje zdravlja je pitanje van svih drugih pitanja. Mislim da Rodiću treba omogućiti da se leči, a država svakom građaninu mora da omogući lečenje na adekvatan način. Rodiću želim da ozdravi što je moguće pre i da se vrati svojoj porodici, a vama u Kuriru da nastavite da nesmetano radite svoj posao. Politika me u ovom slučaju ne interesuje!

Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalna pitanja

- Radisavu Rodiću mora se obezbediti normalno lečenje i apsolutno pravedno suđenje. U skladu s njegovim zdravstvenim stanjem, za koje čujem da je veoma loše, mora mu se omogućiti adekvatan lekarski i specijalistički tretman. Naravno, u pravni deo ne možemo da se mešamo, ali takođe, mora mu se obezbediti i najpravednije moguće suđenje.

Milan Marković, ministar za lokalnu samoupravu

- Bez ikakve namere da se bavim pitanjem sudskog postupka, želim da kažem da je svaki čovek, bez obzira na vrstu i težinu dela koje mu se stavlja na teret, nevin dok se ne dokaže suprotno. I da su mu zagarantovana ustavna i zakonska prava, uključujući i pravo na zdravstvenu negu, ukoliko je ona potrebna. Nadam se da je tako i u slučaju gospodina Rodića.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava

- Rodiću mora da se omogući odbrana sa slobode. Ako mu je operisano srce, zaista bi morali da ga puste. Država ima načina da ograniči njegovo kretanje i učini ga dostupnim pravdi. I Ustav, i zakon, i sve konvencije garantuju mu pravo da se brani sa slobode, a produžetkom pritvora definitivno su mu ugrožena osnovna i zagarantovana ljudska prava.

Dušan Savić, fudbalski trener

- Ukoliko se u Srbiji ugrozi i potpuno ukine sloboda govora, bojim se da od demokratičnosti neće preživeti ni prvo slovo. Stoga oduvek podržavam one koji su se u tom smislu našli na udaru države, u ovom slučaju Radisava Rodića. Verujem da je čitava priča usko povezana s nedavno usvojenim nakaradnim Zakonom o javnom informisanju.

Zoran Slavnić, košarkaški trener

- Rodić je veliki borac za istinu i nalazi se tamo gde mu nije mesto. Ako hoćemo demokratiju, onda moramo da istrpimo istinu i sve što spada pod novinarski kodeks. Vaš list nikad nije imao dlaku na jeziku, a meni ovo liči na klasičnu hajku na najpopularnije dnevne novine.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas početak suđenja vlasniku Kurira Radisavu Rodiću

Izvor: NaDlanu.com, 27.Okt.2010

BEOGRAD, 27. oktobra 2010. (Beta) - Pred Višim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje vlasniku beogradskog dnevnog lista Kurir i nekoliko preduzeća Radisavu Rodiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja. Rodić je uhapšen 27. oktobra prošle godine, a optužnicom koju je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Teško bolesnom Rodiću produžen pritvor

Izvor: Glas javnosti, 28.Okt.2010, 07:17

BEOGRAD - Suđenje osnivaču Kurira i Glasa javnosti Radisavu Rodiću pred Višim sudom u Beogradu odloženo je za 7. decembar sa početkom u 10 časova...Rodić će do tada ostati u pritvoru pošto sudsko veće nije prihvatilo posle kraćeg većanja predlog odbrane da se Radisav brani sa slobode, jer...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.