POPISUJU MRTVE KAO ŽIVE!

Izvor: Kurir, 11.Okt.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POPISUJU MRTVE KAO ŽIVE!

BEOGRAD - Vaskrsli! Nekoliko porodica preminulih pozvalo je našu redakciju kako bi nam saopštilo da su popisivači njihove najbliže upisivali kao žive!

BEOGRAD - Vaskrsli!

Nekoliko porodica preminulih pozvalo je našu redakciju kako bi nam saopštilo da su popisivači njihove najbliže upisivali kao žive! Da zlo bude veće, od njih su tražili umrlice kako bi prepisali lične podatke umrlih. Probleme su imali i roditelji čija su deca rođena posle 30. septembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pošto nisu mogli da ih upišu.

- Nisam mogao da verujem svojim ušima kad je popisivač tražio da mu dam umrlicu moje majke, koja je preminula 1. oktobra. Iako je nekoliko dana mrtva, u popisnu listu upisana je kao živa - u čudu priča sagovornik Kurira.

Snežana Lakčević, načelnica popisne komisije u Republičkom zavodu za statistiku, u tome ne vidi ništa sporno.

- To znači da se podaci upisuju u popisne obrasce prema stanju od 30. septembra 2011. godine u 24 sata. Tada je napravljen vremenski presek koji se u statistici naziva „kritični momenat popisa“. Iz tog razloga su kao živa popisana sva lica koja su u međuvremenu umrla. S druge strane, deca koja su rođena posle kritičnog momenta ne mogu biti upisana u popisne liste - objasnila je Lakčevićeva. Prema njenim rečima, iz tog razloga biće upisana samo novorođenčad rođena do 1. oktobra 2011:

- Ukoliko nemaju JMBG i ime, biće zavedeni kao sin ili ćerka.

Produžeci

Svi građani koji nisu popisani do 15. oktobra moći će da dođu u popisnu kancelariju u periodu od 16. do 18. oktobra, saopštio je RZS.

- Ukoliko su to stara ili bolesna lica, mogu se prijaviti telefonom i na kućnu adresu doći će „mobilni tim“, koji će izvršiti popisivanje.

Ispaljuju građane

Mnogi sugrađani kažu da su im popisivači na porukama napisali kad će doći, ali da se nisu pojavili u navedeno vreme. U strahu da ne budu kažnjeni zbog nemara popisivača, obratili su se našoj redakciji.

- Biće kažnjeni svi koji su se poneli neprofesionalno i nisu popisali građane - tvrdi Lakčevićeva.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Popisuju mrtve, ali ne i novorođenčad?

Izvor: Mondo, 11.Okt.2011

Preminule posle 30. septembra popisivači upisuju kao žive, dok tek rođene bebe ne registruju.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.