POMOR STOKE Nepoznata bolest desetkovala stado kod Priboja

Izvor: Blic, 15.Jan.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMOR STOKE Nepoznata bolest desetkovala stado kod Priboja

Milošu Zakoviću, domaćinu iz sela Kratovo kod Priboja, za 15 dana, pod nepoznatim okolnostima, uginulo je šest krava i dvoje teladi.

Pomor stoke u štali Zakovića još je misteriozni ako se zna da su veterinari 22. decembra predledali stadu i na osnovu uzoraka krvi konstatovali da su sva grla potpuno zdrava.

Ni veterinari, ni pribojski stočari ne pamte da se u ovom kraju desilo nešto slično.

- Krave koje su uginule uveče su izglede zdrave, jele iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jasli kao i obično, nikakav znak bolesti nisu davale, a ujutro sam ih zaticao mrtve. Uveče kad nahranim stoku i zatvorim štalu obuzme me strah i panika šta ću zateći sutra ujutro - kaže za „Blic“ Miloš Zaković (48) kome je posle uginuća osmoro grla ostalo 39 krava i teladi.

Šteta koju je Zakovićima pričinila nepoznata zaraza meri se hiljadama evra.

Dobra krava košta oko 1.000, tele oko 500 evra. Od stočarstva Miloš izdržava porodicu - suprugu i četvoro dece.

Prva krava uginula je 28. decembra, poslednja juče, kada su Zakovićevo imanje u Kratovu ponovo posetili veterinari iz Priboja.

- Rekli su mi da postoje simptomi „plavog jezika“, ali niko ne može da garantuje da je u pitanju ta bolest. Dolazili su iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, uzeli su uzorke - priča Miloš Zaković.

Rezultati analiza biće poznati u ponedeljak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.