Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozakoniti studentsko organizovanje

Beograd -- Vuksanović: Donošenjem Zakona o studentskom organizovanju Srbija će biti korak ispred Evrope, jer će prva imati taj zakon.

Ministar prosvete i sporta rbije Slobodan Vuksanović, koji je u rektoratu Beogradskog univerziteta prisustvovao predstavljanju komisije koja bi trebalo da napiše taj zakon, naglasio je da se u izradu zakona "neće niko mešati" i neće se vršiti pritisak da se u njega unesu odredbe koje nisu u skladu sa studentskim zahtevima.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti jedini logičan i demokratski način i dokaz da kod nas postoji autonomija univerziteta", kazao je Vuksanović.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Miljana Radivojević kazala je da će komisiju za izradu zakona činiti studenti-prorektori državnih univerziteta, kao i predstavnici studentskih organizacija iz Srbije - Saveza studenata Beograda, Studentske unije Srbije, Studentske organizacije Kragujevca i Udruženje studenata sa hendikepom.

Prema njenim rečima, nacrt zakona trebalo bi da bude završen u naredna tri dana. Zakon o studentskom organizovanju trebalo bi da definiše pitanja vezana za formiranje i rad studentskih organizacija i studentskih parlamenata.

Možda i Predlog zakona o visokom obrazovanju

Ministar prosvete i sporta očekuje da će Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojiti Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Vuksanović je novinarima u Rektoratu Beogradskog univerziteta kazao da ga je predsednik republičkog parlamenta Predrag Marković obavestio da bi predlog tog zakona mogao da se nađe početkom aprila u skupštinskoj proceduri.

Nacrt zakona su krajem prošle godine usaglasili rektori univerziteta u Srbiji, a taj tekst, prema najavama iz ministarstva, u međuvremenu je i dopunjen amandmanima Skupštine Vojvodine koji se tiču nadležnosti pokrajinskih organa u visokom obrazovanju.

Novi zakon usaglašen je sa većinom standarda Bolonjskog procesa kojem je SCG pristupila 2003. godine i koji, između ostalog, propisuje drugačiju organizaciju studija od dosadašnjeg i evropski sistem bodovanja znanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.