Overa i dalje u sudovima, a ne samo kod beležnika

Izvor: Blic, 22.Feb.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Overa i dalje u sudovima, a ne samo kod beležnika

Izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, o kojima će poslanici raspravljati na sednici koja počinje sutra, omogućiće građanima da dokumenta i dalje overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika do 1.januar 2017. godine.

Važećim zakonom predviđeno je da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnog beležnika, a izmenama zakona se taj rok pomera na 1.januar 2017.godine.

Jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlagača izmena zakona poslanica DHSS Olgica Batić rekla je Tanjugu da će osnovni sudovi i opštinske uprave zadržati nadležnost za poslove overe do predviđenog roka.

"To se radi u interesu građana, kako bi se svima pod apsolutno jednakim uslovima obezbedilo ostvarivanje prava, bez štetnih posledica po njih koje bi mogle nastati ukoliko bi se postojeće rešenje zadržalo, a sve usled dinamike konstituisanja javno beležničke službe u punom obimu i preuzimanja nadležnosti upravo u oblasti overavanja potpisa, rukopisa i prepisa", rekla je Batić.

Ona je pojasnila da je suština izmene jednog člana tog zakona da građani ne trpe zbog nedovoljnog broja imenovanih javnih beležnika odnosno zbog nepostojanja javno-beležničke službe u punom obimu.

"Ovde se ne radi ni o kakvom ataku na javno beležništvo, tako percipiranje stvari bilo bi potpuno pogrešno. Reč je o pružanju zaštite građanima i njihovim interesima, s jedne strane, a s druge strane izbegava se mogućnost negativne diskriminacije", istakla je Batić.

Ona je precizirala da bi do toga došlo ukoliko bi na snazi ostao predviđeni rok, a to je 1. mart 2015.godine, jer bi u neravnopravnom položaju bili građani gradova i opština gde još nisu imenovani javni beležnici.

"Suština jeste u tome da se ostavi jedan primeren rok kako bi se rešili brojni drugi problemi koji se po ovom pitanju mogu javiti", zaključila je ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Batić: Overa i dalje u sudovima, a ne samo kod beležnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2015

Izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, o kojima će poslanici raspravljati na sednici koja počinje sutra, omogućiće građanima da dokumenta i dalje overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika do 1. januara 2017. godine...Važećim zakonom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SKUPŠTINA O NOTARIMA Overa i dalje u sudovima, a ne samo kod beležnika

Izvor: Blic, 23.Feb.2015, 10:05

Izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, o kojima će poslanici raspravljati na sednici koja počinje danas, omogućiće građanima da dokumenta i dalje overavaju u osnovnim sudovima i opštinskim upravama, a ne samo kod javnog beležnika do 1.januar 2017. godine...Važećim zakonom predviđeno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.