Otvoreno Regionalno prihvatilište za pse i mačke

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 21.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno Regionalno prihvatilište za pse i mačke

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je juče otvoreno Regionalno prihvatilište za pse i mačke lutalice, kapaciteta do 400 mesta, koje je finansirano sredstvima Ministarstvo zaštite životne sredine u iznosu od 5,3 miliona dinara.

- Ovo je dobar primer primene Zakona o dobrobiti životinja i kako se može sprečiti razmnožavanje pasa i mačaka lutalica, ali i širenje najmanje 12 vrsti zaraznih bolesti kojima su izloženi - rekao je direktor Uprave veterine Srbije Zoran Mićović, otvarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prihvatilište.

On je dodao da je prihvatilište urađeno po svim standardima i sa podnim grejanjem koje obezbeđuje temperaturu do 15 stepeni u zimskom periodu. Mićović je rekao i da u Srbiji u ovom trenutku ima oko 20-ak prihvatilišta za pse i mačke lutalice, ali da ih je potrebno mnogo više jer su procene da ima 200.000 tih životinja ima na ulicama. Regionalno prihvatilište za pse nastalo je proširenjem kapaciteta službe zoo-higijene, čiji su zaposleni u protekle tri godine zbrinuli oko 3.500 pasa lutalica na području Kragujevca i udomili mesečno u proseku od 40 do 50 životinja, mada je bilo i slučajeva da je više od 70 pasa dobilo vlasnike.

Rukovodilac zoo-higijene Aleksandar Gajić rekao je da je 50 odsto pasa lutalica od ukupnog broja zbrinutih bilo bolesno, kao i da će Regionalno prihvatilište imati više od 50 kaveza za smeštaj pasa i mačaka.

- Već posle prve godine rada službe zoo-higijene koju je lokalna samouprava osnovala u okviru komunalnog preduzeća 'Čistoća' broj ujeda građana od strane pasa lutalica smanjen je za 30 odsto - rekao je Gajić i naveo da je od početka godine 19 građana prijavilo da ih je ujeo napušteni pas.

Objašnjavajući da se psi i mačke lutalice hvataju mrežama koje ih ne mogu povrediti, Gajić je rekao da potom sledi njihovo sterilisanje, vakcinisanje, mikročipovanje i obeležavanje i na kraju vraćanje na mesta gde su uhvaćene. Odmah po osnivanju službe zoo-higijene, maja 2007. godine, grad Kragujevac potpisao je ugovor sa međunarodnom organizacijom za zaštitu životinja "Fit Foten" iz Beča, kojim se zvanično obavezao da na području Kragujevca neće biti eutanizacije životinja i u tome tada bio jedini u Srbiji.

Tim ugovorom austrijska organizacija je u 2008. godine finansirala i obavila akciju sterilizacije pasa lutalica na području Kragujevca. Služba zoo-higijene ima i hiruršku salu sa dva operaciona stola, koja je napravljena u saradnji sa beogradskim Veterinarskim fakultetom u cilju obuke studenata. Imaju i bazu podataka o svim psima koje su uhvatili, sterilisali, vakcinisali i obeležili, kao i njihove fotografije. Takođe imaju i evidenciju o psima koje su udomili, kao i o građanima koji su postali njihovi vlasnici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.