Otvorena jubilarna Sinergija

Izvor: B92, 15.Nov.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena jubilarna "Sinergija"

Beograd -- Jubilarna 10. Majkrosoftova konferencija o informacionim tehnologijama Sinergija, na kojoj se očekuje oko 3.000 učesnika, otvorena je u Beogradu.

Ministar za nauku Božidar Đelić izjavio je da su informacione tehnologije jedan od sedam prioriteta razvoja i nauke i tehnologije u Srbiji.

On je kazao da su u toj oblasti elektronske komunikacije, kontrola mreža i severa, upravljanje energetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistemima i bezbednost, kao i povezivanje mreža podataka prepoznate kao oblasti sa potencijalom za razvoj u Srbiji.

Đelić je kazao da će pored budućeg centra za promociju nauke u Beogradu biti prostora za izgradnju dodatnih objekata za razvoj nauke i dodao da je želja da se u Srbiji otvori Majkrosoftov inovacioni centar.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić navela je da je kompanija Majkrosoft učestvovala u dva bitna projekta Vlade Srbije za širenje informacionih tehnologija navodeći projekat elektronske vlade i portal elektronske uprave.

Matićeva je rekla da će Majkrosoft učestvovati u projektu digitalne škole koji bi trebalo da svim osnovnim školama u Srbiji omogući da imaju odgovarajuću informatičku opremu i da đaci uče na moderan način.

Ministarka Matić je izrazila očekivanje da će Majkrosoft nastaviti da ulaže u Srbiji i pomenula da je već uspešno realizovan projekat Majkrosoftovog razvojnog centra koji zapošljava 60 stručnjaka.

Jubilarna 10. Majkrosoftova konferencija o informacionim tehnologijama Sinergija trajaće do 19. novembra u Beogradu gde će u Sava centru strani i domaći IT stručnjaci održati više od 100 predavanja, edukativnih radionica, seminara i poslovnih skupova.

Prema najavi Majkrosofta, glavna tema ovogodišnje Sinergije pod nazivom "Svi smo uključeni" biće "računarstvo u oblaku" koje predstavlja virtuelno iznajmljivanje programa i računara i smanjuje troškove informatičkog poslovanja.

Na Sinergiji će biti predstavljeni i novi proizvodi, kao sto su "vindous fon 7" (Windows Phone 7), paket poslovnih aplikacija "ofis 2010" (Office 2010) na srpskom jeziku i "vindous lajv esenšals 2011" (Windows Live Ešentials 2011).

Očekuje se tri hiljade posetilaca

Direktor "Sinergije” Borko Kovačević veruje da će deseta jubilarna "Sinergija" privući oko 3.000 posetilaca i IT profesionalaca.

"Ima oko 150 predavanja na različite teme, i gotovo 15 različitih skupova u okviru same Sinergije, koje targetiraju različite ciljne grupe i različite teme, koje su od ključnog značaja ne samo za IT, već i za druge bitne teme za Srbiju i za region, kao što su teme EU integracije, uštede troškova u državnoj upravi", kaže on.

"Dakle, to su neke teme koje kao pozadinu imaju uspešnu primenu informacionih i komunikacionih tehnologija, i najbolje prakse iz zemalja u regionu, a faktički se svode na neke procese i procedure koje mi kao neki koji su nama obaveza kao države da ispoštujemo da bi se te promene desile", dodao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Večeras počnje 10. Majkrosoftova Sinergija

Izvor: Blic, 15.Nov.2010

Jubilarna 10. Majkrosoftova konferencija o informacionim i tehnologijama Sinergija biće održana od 15. do 19. novembra u Beogradu, uz prisustvo oko 80 predavača i 3.000 učesnika...Sinergiju će večeras u Narodom pozorištu u Beogradu otvoriti ministarka za telekomunikacije i informacione tehnologije...

Nastavak na Blic...

Kompanija Canon je zlatni partner Sinergije

Izvor: Economy.rs, 15.Nov.2010

Kompanija Canon ove godine je zlatni partner najveće konferencije posvećene informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u regionu Jugoistočne Evrope – Sinergije, koja počinje sutra u Beogradu.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.