Izvor: B92, 23.Sep.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren sajam fine hrane

Beograd -- U Beogradu je prvi put otvoren međunarodni sajam fine hrane, na kome će u naredna tri dana prehrambene proizvode predstaviti više od 80 izlagača.

Osim iz bivših jugoslovenskih republika, izlagači su i iz Austrije, Italije, Bugarske, Rumunije. Organizaciju sajma podržao je i USAID.

Od sira i pršute, preko ajvara, pečuraka, džemova, vina i rakije, Srbija strancima koji u nju dolaze nudi širok spektar proizvoda. Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mas kaže da mu, kao velikom sladokuscu, posao u Srbiji veoma odgovara.

"Dovoljno je samo da me pogledate, pa da vidite da sam veliki gurman", kaže Volfram Mas.

"Kada sam došao u Srbiju, osetio sam preplitanje kultura. U Srbiji se gostoprimstvo meri bogatstvom trpeze. A mene su roditelji kao dečaka vaspitali tako da treba pojesti svu hranu koja se nalazi u tanjiru", kaže on.

"Tako sam ubrzo po dolasku ovde upao u nevolju. Sada se trudim da jedem manje, ali ne odustajem od ukusnih specijaliteta koje nudi vaša zemlja", priznao je Mas.

Na sajmu su izloženi i gurmanski specijaliteti poput namaza od najskupljih pečurki na svetu - tartufa, ili kozjeg sira umotanog u hrastovu koru.

Američka ambasadorka Meri Vorlik kaže da je zadovoljna ponudom hrane i pića u Srbiji i da je prehrambena industrija u fokusu investitora iz Sjedinjenih Država.

"Prehrambeni sektor u Srbiji ima veliki potencijal i mogućnosti da svoje proizvode plasira na inostranom tržištu, a naročito na tržištu Evropske unije, koje zahteva ispunjavanje standarda kada je reč o kvalitetu i bezbednosti hrane. Mi ćemo svakako nastaviti da pružamo podršku razvoju tog sektora u Srbiji", najavila je Vorlikova.

Celokupan prihod od prodaje ulaznica, kao i deo uzoraka hrane i pića, biće doniran humanitarnoj kampanji koju je pokrenuo B92 "Hrana za sve".

Bel Ekspo će, takođe, povodom otvaranja sajma, dodatno pokloniti za ovu akciju 1800 kg brašna, 220 kg testenine i 1200 kg pirinča.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.