Izvor: RTS, 13.Feb.2022, 17:47

Otvoren Sajam zavičaja u Novom Sadu

Posle dvogodišnje pauze zbog epidemije kovida 19, u Novom Sadu je otvoren treći Sajam zavičaja. Na više od stotinu štandova predstavljeni su privreda, turizam i kulturna baština.
Na Sajmu zavičaja u Novom Sadu izlagači su se trudili da predstave svoj zavičaj i aktivnosti na očuvanju i negovanju bogate kulturne baštine Srpskog naroda. Posebnu pažnju privukao je štand na kojem su prestavljeni eksponati iz muzeja rodne kuće Gavrila Principa u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grahovu.

Fildžan sa srpskom trobojkom koji je Gavrilo 1910. godine poklonio svojoj majci Mariji Nani i u sva tri rata kuća je gorila, ali ovaj fildžan je ostajao.
Sajam je prilika za povezivanje i unapređenje saradnje institucija i zavičajnih udruženja iz Srbije i regiona.
"Ono što odavde želimo da pošaljemo poruku je poruka solidarnosti, sabornosti, poruka zajedništva jer ovakve manifestacije treba da nas spajaju da kroz ovakve manifestacije gradimo mostove saradnje i veze koje će biti neraskidive", rekao je Duško Ćutilo, direktor fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.
U negovanju duhovnog nasleđa srpskog naroda, posebno mesto pripada muzici i folkloru.
"Sve više mladih pevačkih grupa, ne samo pevačkih već i igračkih, plesnih i sve je više tradicionalnih istrumenata naprosto to je taj jedan paralelni univerzum koji postoji koji egzistira sa savremenim društvom", rekao je muzičar Milan Vašalić.
Manifestacija u Novom Sadu je okupila zavičajna udružanja koja predstavljaju svoju tradiciju i običaje i svojim radom grade mostove između Srbije i zemalja odakle dolaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.