Otvoren Festival nauke u Novom Sadu

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival nauke u Novom Sadu

Sedmi po redu Festival nauke otvoren je danas u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Festival su otvorili v.d. rektorta Univerziteta u Novom Sadu Radovan Pejanović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, državna sekretarka Zorana Lužanin i programska direktorka festivala Tijana Prodanović.

- Kada vidim ovoliki broj posetilaca i istraživača, znam da budućnost nauke u ovoj zemlji postoji, a to je bitno zato što nauka pravi stvari mogućim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekla je Prodanovićeva.

Ona je dodala da je školsko gradivo kostur nauke, dok je srž i ono čime se nauka bavi predstavljeno na festival.

Pejanović je istakao da je Festival nauke jedinstven po svim svojim karakteristikama, ali pre svega po svom značaju.

- Kao što znate nauka je moćna sila ovoga društva, a još moćnija sila društva kojem stremimo, a to je društvo znanja - rekao je Pejanović.

Posetioci će tokom dva dana moći da vide veliki broj radionica iz različitih oblasti, ali i da učestvuju u eksperimentima. Program je podeljen u šest celina, na festivalu će se predstaviti “prirodnjaci”, “inženjeri”, “tehnolozi”, “društvenjaci”, “medicinari” i “omladinci”.

Jedna od najvećih senzacija ovogodišnjeg festivala je 3D štampač koji će predstaviti Centar za promociju nauke, a organizatori su smislili i nagradnu igru u kojoj će pobednik imati prilike da svoj 3D model odštampa na tom uređaju.

Pored toga moći će da se vide roboti, lansiranje raketa, posetioci će moći da se upozanju sa ratarstvom, naprave sospstvenu galaksiju i vide mnogo naučnih rešenja predstavljenih na zanimljiv način.

Slogan ovogodišnje manifestacije je „Sve je moguće“, a promocija nauke na zabavan i prijemčiv način trajaće u subotu i nedelju od 10 do 18 časova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.