Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se Jedinica za moždani udar

Beograd -- Na Odeljenju za urgentnu neurologiju pri Kliničkom centru Srbije u petak će biti otvorena Jedinica za moždani udar.

U prvoj potpuno opremljenoj jedinici u celoj zemlji, biće primenjivan princip lečenja koji je već desetak godina prihvaćen u celom svetu i koji za 10 do 15 odsto smanjuje smrtnost od akutnog moždanog udara, a za 25 odsto invalidnost. Na žalost, ovaj način lečenja mnogo košta, pa je za opremanje sobe sa šest ležajeva i savremenom tehnikom bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno skoro četiri godine.

Akutni moždani udar u Srbiji jeste vodeći, a u svetu treći po redu uzrok smrtnosti. Trećina pacijenata umire u prvoj godini bolesti, trećina ostaje trajno invalidina, a samo jedna trećina može da nastavi normalan život. Zbog toga su stručnjaci u Institutu za neurologiju i insistirali na uvođenju savremene jedinice za moždani udar.

"Pacijenti se odmah po prijemu priključuju na praćenje najvažnijih životnih funkcija i suština uspeha lečenja je upravo u tome što se svaki poremećaj, svako oštećenje detektuje onog trenutka kada se javi i spreči se njegovo napredovanje, te se na taj način možani udar drži pod, kako mi kažemo, fantastičnom kontrolom. Ne dozvoljava se rast moždanog udara na samom početku bolesti", kaže lekar Mirjana Bumbaširević.

Ovakav način lečenja efikasnije sprečava komplikacije koje prate ovu bolest i koje su odgovorne za umiranje. Sprovode ga obučeni timovi lekara i medicinskih sestara koji su i psihoterapijski obučeni za rad s pacijentima, a članovi porodice mogu da provedu osam sati dnevno s bolesnikom. Moždani udar se opisuje i kao bolest siromašnih, koja zavisi od socio-ekonomskih uslova života.

Definitivno se zna da su pacijenti koji imaju visok arterijski pritisak, koji imaju povišeni šećer, povišene masti u krvi i pušači, da su to budući bolesnici od akutnog moždanog udara.

Kompletnu opremu u jedinici za moždani udar finansirao je Telekom Srbija, a prostoriju je opremio Klinički centar uz pomoć privatnih donatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.