Otklanjanje posledica nevremena i procena štete

Izvor: S media, 17.Jun.2010, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otklanjanje posledica nevremena i procena štete

U mnogim krajevima danas se otklanjaju štete prouzrokovane jakim nevremenom, koje je prethodnog dana zahvatilo veliki deo Srbije.

Jako nevreme, praćeno vetrom olujne jačine i gradom, zahvatilo je juče Beograd, okolinu Valjeva, Lajkovac, Loznicu, Kragujevac, Sremsku Mitrovicu, Vršac, Novi Sad, Bačku Palanku, Negotin.

Nevreme je pogodilo i Crni vrh, Rudnik, delove Šumadije i Pomoravlja, opštine Batočinu, Lapovo, Jagodinu, Ćupriju i Paraćin.

Od ranog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jutra u valjevskom kraju nastavljeno je otklanjanje šteta od olujnog nevremena, praćenog snažnim vetrom jačine 100 kilometara na sat i gradom veličine od kukuruznog zrna do oraha, koje je juče oko 16 časova zahvatilo ovaj kraj Srbije.

Najveće štete su na teritoriji grada Valjeva, gde je u desetak sela - Zabrdici, Jasenici, Popučkama, Dupljaju, Lukavcu, Divcima, Loznici, Klanici i drugim, nevreme ostavilo vidne posledice.

Odneti su krovovi sa kuća, odžaci, uništena pšenična i kukuruzna polja, počupana stabla voća, pod vodom se nalaze bašte, stradali su privredni objekti, bunari se napunili vodom, a mnogi putevi su i dalje u blokadi, zbog toga što se na njima nalazi na desetine oborenih stabala drveća.

Privremeno je i bio obustavljen i saobraćaj na pruzi Beograd-Bar posle jučerašnjeg nevremena, ali je on tokom noći uspostavljen.

Činimo sve da pomognemo ugroženim domaćinstvima, pre svega da se uklone oborena stabla drveća sa puteva kako bi se uspostavio saobraćaj, popravi niskonaponska mreža da bi sela i naselja dobila struju, izjavio je Milan Mihajlović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kolubarskog okruga u Valjevu.

Mihajlović je kazao da se uz pomoć Zavoda za javno zdravlje kontroliše ispravnost vode u bunarima i tamo gde je neispravna, voda za piće doprema se cisternama, a počelo je i prijavljivanje šteta na usevima, stambenim i privrednim objektima.

Olujno nevreme juče nije mimoišlo ni teritoriju opština Mionica, Ub i Lajkovac, gde je sa Doma zdravlja odnelo krov.

Na području Jagodine, najviše u selima na levoj obali Velike Morave, ali i u samom gradu, vetar je polomio nekoliko stabala, pokidao grane, razbacao suncobrane i stolice letnjih bašti. Delovi opštine bili su na kratko bez struje, a neki i bez vode.

Štab civilne zaštite Kragujevca saopštio je danas da je u nevremenu u kragujevačkim selima Desimirovac, Cerovac i Opornica oštećen veliki broj stambenih objekata i useva i da će u toku dana biti poznata visina štete.

Oštećen je krov na školi i ambulanti u Desimirovcu, i veliki broj automobila, zbog čega je formirana Komisija sastavljena od predstavnika komunalne i gradjevinske inspekcije gradske uprave Kragujevca i članova Saveta mesnih zajednica koji će na terenu proceniti štetu.

Na osnovu njihovog zapisnika, Komisija će svakom domaćinstvu izdati potvrdu, na osnovu koje mogu da preuzmu crep na stovarištima "Opeka", "Tajna", "DSF", "Golija", "Granit", "Trnava" i "KG biro".

Zbog najave novih padavina, meštani Desimirovca čije su kuće oštećene, kao prvu pomoć dobiće od Komisije potvrdu kako bi preuzeli potrebnu količinu folija za prepokrivanje objekata.

Prema rečima zamenice šefa Radarskog centra Bešnjaja, Marine Prešić, protivgradna zaštita juče je na teritorijama opština Kragujevac, Knić, Lapovo, Batočina, Rekovac i Jagodina ispalila više od 200 protivgradnih raketa.

Jako nevreme pogodilo je i Beograd. Saobraćaj je bio veoma usporen zbog vode koja se izlivala na mnogim ulicama, a zbog kvarova koji su prouzrokovani nepogodama Elektrodistribucija Beograd po nalogu Elektromreže Srbije uvela je planske redukcije na južnim obroncima Beograda.

Odleteo je deo krova Fakulteta muzičke umetnosti, deo plafona je pao, a poplavljena je učionica u kojoj se nalaze dva klavira.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.