Osvanuli grafiti Vojvodina = Katalonija

Izvor: RTS, 01.Okt.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvanuli grafiti Vojvodina = Katalonija

Grafiti "Vojvodina = Katalonija" osvanuli su jutros u više mesta u Vojvodini. I vlast i opozicija u Vojvodini negiraju povezanost sa ovakvim parolama.
Grafiti su primećeni u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, Senti, Kikindi i Žablju.

Na grafitima ispisanim crnim sprejom nacrtana je i zastava Katalonije.
Slične grafite ranije je ispisivala organizacija koja se predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao "Mlada Vojvodina".
Grafiti u Novom Sadu su, kako javlja Tanjug, negde od jutros prekrečeni, dok su, na primer, u Kikindi bili ispisani juče, dan pred referendum u Kataloniji o nezavisnosti, koji ne priznaje centralna vlast u Madridu.
Liga socijaldemokrata Vojvodine dala je, inče, podršku referendumu.
Predsednik LSV Nenad Čanak ponovio je danas da ta stranka u potpunosti podržava nameru građana i građanki Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti, na prostorijama LSV u Novom Sadu istaknute su zastave Katalonije, a Čanak je danas boravio u Barseloni.
I vlast i opozicija u Vojvodini negiraju povezanost sa ovakvim parolama čiji je autor i dalje nepoznat, prenosi Radio-televizija Vojvodine .
Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kažu da nije tajna da oni podržavaju ideju da Vojvodina bude republika, ali smatraju da se za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu ustavom, treba boriti kroz institucije, a ne pisanjem grafita.
"Sve ostalo jeste ustvari aktivnost u korist štete vojvođanske autonomije i ideje Vojvodine, jer se na ovaj način daje municija ili oružje svim onim protivnicima da kažu, pa evo vidite šta se radi, organizuju šetnje, prave grafite", izjavio je za RTV Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Iz Srpske napredne stranke napominju da ovakve poruke najoštrije osuđuju, jer imaju dezintegracioni karakter u odnosu na reformski put Srbije.
"Te poruke se s vremena na vreme pojavljuju kažem, dolaze od marginalnih grupa, isključivo su separatističkog karaktera, i siguran sam da kod velike većine građana ne mogu da naiđu na odobravanje, a s obzirom na sadržinu, ne treba ih ni preceniti, ni potceniti", ocenjuje Đorđe Milićević iz Srpske napredne stranke.
Večeras se oglasio i Pokret socijalista koji je ponašanje Nenada Čanka i LSV ocenio kao "sramno i neodgovorno". Ističe se da je Španija uvek stajala iza celovitosti Srbije i nije priznala nezavisnost KiM, prenosi Tanjug.
Predsednik SRS Vojislav Šešelj poručio je na Tviteru da "vešajući uporedo katalonske i vojvođanske zastave, (lider LSV Nenad) Čanak otvoreno pokazuje svoje namere", prenosi Tanjug.
Ni istorijski, ni geografski, a ni ekonomski Vojvodina se ne može porediti sa Katalonijom, stav je i Demokratske stranke Srbije.
"Ti koji se danas zalažu za otcepljenje Vojvodine od Srbije, a prva faza jeste priča o republici Vojvodini unutar Srbije, su isti oni koji su 45 godina koristili benefite komunističkog režima isti oni koji su tim Vojvođanima otimali žito, svinje, stoku, slali ih u logore", ističe Borko Ilić (DSS).
Ovakve parole govore o višegodišnjem problemu nedostatka diskusije o Vojvodini, ali se grafiti mogu tumačiti isključivo kao marketinški potez, koji nije povezan sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji, smatra analitičar Duško Radosavljević.
"To jednostavno nije ozbiljna politička borba, jer se takva ozbiljna borba poznaje po tome što se izlazi u javnost i pridobija se javnost svojim stavovima, ovo je više vrsta parola, političke manipulacije, ali je očigledno stvar da ima ljudi kojima se to sviđa", kaže za RTV Radosavljević.
Antigrafitne jedinice komunalnih službi, uklonile su sporne grafite sa ulica Novog Sada, ali su se u međuvremenu ti natpisi pojavili i u drugim gradovima, poput Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Kovačice i Opova, navodi RTV.
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Osvanuli grafiti "Vojvodina = Katalonija"

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2017

Grafiti "Vojvodina = Katalonija" osvanuli su jutros u više mesta u Vojvodini...Grafiti su primećeni u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, Senti, Kikindi i Žablju...Na grafitima ispisanim crnim sprejom nacrtana je i zastava Katalonije...Slične grafite ranije je ispisivala organizacija...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.