Osnivač Vikipedije pokrenuo portal Vikitribjun!

Izvor: NovaEnergija.net, 28.Apr.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Vikipedije pokrenuo portal Vikitribjun!

Džimi Vejls, jedan od osnivača „Vikipedije“, pokrenuo je portal vesti na kojem će raditi profesionalni novinari, ali i volonteri.
Vikitribjun treba da ponudi „prave i neutralne“ članke koji će pomoći da se suzbiju „lažne vesti“, prenosi Bi-Bi-Si.
Zamišljeno je da portal bude bez reklama ali slobodan za čitanje, zbog čega će se oslanjati na donacije onih koji ga podržavaju.
Eksperti smatraju da portal ima potencijal da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << sajt od poverenja, ali i da bi njegov uticaj mogao da bude ograničen.
Vikitribjun će funkcionisati slično kao Vikipedija kada je reč o tome da autori moraju da navedu izvor za svaku činjenicu, i oslanjaće se na građane koji će moći da dodaju članke kako bi ažurirali vesti.
Međutim, iako svako može da unese izmene na stranici, one će „zaživeti“ samo ako ih novinari ili dobrovoljci kojima se veruje odobre.
Druga velika razlika u odnosu na Vikipediju je ta što će novinari, njih 10-20 za početak, biti plaćeni.
Izvor: Tanjug

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.