Optičari u pometnji zbog pravilnika rada

Izvor: Politika, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optičari u pometnji zbog pravilnika rada

Obimna „papirologija” i veliki troškovi koče optičare koji pokušavaju da dobiju dozvole u skladu sa novim propisom

Iako su optičari do početka avgusta morali da prilagode poslovanje sa Pravilnikom o prometu medicinskih sredstava, mnogi od njih još ne mogu da shvate šta se zapravo od njih traži. Zora Šarac, predsednik Udruženja optičara i optometrista Srbije, kaže da mnogi vlasnici optičarskih radnji još nisu predali zahtev za dobijanje dozvole za promet medicinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredstvima na malo, jer ne mogu da prikupe sve papire, niti su im jasni pojedini zahtevi.

– Nekim optičarima su vratili zahteve za dobijanje dozvole jer nisu imali zaposlenu medicinsku sestru. U našim radnjama nikada nisu radile medicinske sestre. U Ministarstvu zdravlja su nam rekli da će videti na koji način će uskladiti ovu odredbu sa našim poslom, jer je Pravilnik o prometu medicinskih sredstava jedan opšti akt koji se, između ostalog, odnosi na nas. Sada čekamo njihovu odluku po ovom pitanju – kaže Zora Šarac.

Prema njenim rečima obimna papirologija i ogromni troškovi koče optičare koji pokušavaju da predaju zahtev za dobijanje dozvole. Mnoge njene kolege, zbog imovinsko-pravnih zavrzlama, ne mogu da dobiju dokaz da je njihova radnja smeštena baš u objekat namenjen za poslovni prostor.

– Svaki papir košta po hiljadu-dve dinara, a taksa za zahtev košta 18.000 dinara. Ispred radnje moramo da istaknemo znak za specijalizovanu prodavnicu čija izrada košta 22.000 dinara. Taj znak nismo videli nigde u Evropi. Naravno, može se izraditi samo u jednom privatnom preduzeću u Srbiji – objašnjava naša sagovornica i dodaje da u Pravilniku nije izričito navedeno da oni mogu da izrađuju stakla za naočare, već stoji da su radnje specijalizovane za prodaju i izdavanje medicinskih sredstava. Ipak, niko im nije ni zabranio ugradnju stakala, pa će oni nastaviti da rade ovaj deo posla.

Iz svih tih razloga, optičari će zahtevati od Ministarstva zdravlja da izda poseban podakt koji bi do tančina definisao obaveze optičara, kako se oni ne bi mučili u rasvetljavanju pojedinih zahteva.

Zora Šarac kaže da veliki problem predstavlja rad veleprodaja koje su se pre dve godine registrovale, jer im se sada traži da imaju po nekoliko vozila za obavljanje posla, iako im je dovoljno samo jedno.

Nadležni su izašli u susret pojedinim zahtevima optičara pa su prilagodili kvadraturu poslovnog prostora i umesto minimalnih 35 kvadratnih metara sada svaka radnja mora imati barem 17 kvadrata.

U pisanom odgovoru koji su dobili iz Ministarstva zdravlja navedeno je da je „Pravilnik kojim je regulisan promet na malo medicinskim sredstvima, objavljen marta 2008. godine, pobliže uredio ovu oblast u skladu sa Zakonom koji reguliše medicinska sredstva”, kao i da je njime regulisan promet na malo različitim medicinskim sredstvima. U odgovoru, između ostalog stoji da novim Pravilnikom nije zabranjeno da se, pre kupovine, medicinska sredstva probaju. Takođe, izbačen je član Pravilnika u skladu sa kojim vlasnik radnje nije mogao propisivati medicinska sredstva. U Ministarstvu zdravlja nam je rečeno da su svi koji bi mogli da nam pruže konkretnije informacije o ovom problemu „trenutno na odmoru”.

-----------------------------------------------------------

Optometristi i dalje određuju dioptriju

U Pravilniku o uslovima prometa medicinskih sredstava nije izričito navedeno da se u optičarskim radnjama ne mogu više pregledati pacijenti, kaže Zora Šarac. Optometristi, koji se za ovaj poziv školuju na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, i dalje će meriti dioptriju i razmak između zenica iako je ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavljivao da će ubuduće dioptriju meriti samo lekari.

– Sve dok se nadležni ne oglase sa konkretnim zahtevima koji se odnose isključivo na našu delatnost obavljaćemo svoj posao kao i do sada. U našem šifrarniku postoji zanimanje optometrist i to nam do sada niko nije osporio – kaže naša sagovornica.

Jelena Popadić

[objavljeno: 12/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.