Oprez sa upisom na fakultet!

Izvor: Press, 11.Jun.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez sa upisom na fakultet!

Država toleriše što čak 18 fakulteta i 150 studijskih grupa nema akreditaciju, a upisuju nove studente u školsku 2010/11 godinu! Do početka upisa na fakultete ostalo je još deset dana, a čak 18 fakulteta i 150 studijskih programa nema akreditaciju, odnosno dozvolu za rad. U Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) i Ministarstvu prosvete apeluju na buduće studente i njihove roditelje da pri odabiru strogo vode računa koje su visokoškolske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ustanove akreditovane.
Predsednica KAPK-a prof. dr Vera Vujčić navela je za Press da je do sada akreditovano devet univerziteta u Srbiji, od kojih sedam državnih i dva privatna.
Ispravljanje grešaka
- Od državnih, akreditovani su univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini i Novom Pazaru, i Univerzitet odbrane. Među privatnim, akreditaciju su dobili „Singidunum" i „Metropolitan" u Beogradu, koji je u osnivanju. On je, zapravo, prerastao u univerzitet od Fakulteta za informacione tehnologije - navela je Vujčićeva.
Prema njenim rečima, u postupku akreditacije je 18 fakulteta, od kojih je tri u fazi razmatranja.
- U fazi odlučivanja su tri privatna univerziteta - „Megatrend", Privredna akademija u Novom Sadu i Univerzitet „Edukons" u Sremskoj Kamenici. Oni su zadovoljili neophodan uslov, što znači da imaju akreditovane studijske programe u tri polja i na tri nivoa, odnosno za osnovne, diplomske i doktorske studije - rekla je prof. dr Vujčić.
Uslove za odlučivanje o akreditaciji, sa druge strane, još nije stekao „Alfa" univerzitet, odnosno bivši BK, zatim Evropski univerzitet, Privatni univerzitet u Novom Pazaru i Akademija lepih umetnosti i Univerzitet umetnosti u Beogradu.
- Ove umetničke ustanove treba da steknu uslove o akreditovanim programima u tri oblasti umetnosti na tri nivoa i Univerzitet umetnosti je blizu tog ispunjenja - kaže Vujčićeva. Trenutno se ne odlučuje ni o Univerzitetu „Union", koji je ispunio uslove, jer se on tokom akreditacije podelio na dva univerziteta, pa je dokumentacija o valjanosti sudsko registarske dokumentacije u vezi sa deobom upućena Ministarstvu prosvete na procenu validnosti.
Predsednica KAPK-a dodaje da je i većina studijskih programa pod aktom upozorenja, a to znači da ustanove treba da isprave ono što nije regularno.
- Čeka se reakcija ustanova koje treba da dostave valjanu dokumentaciju da bismo mogli i o njima da odlučujemo - rekla je prof. dr Vujčić.
Rektor Univerziteta u Prištini i redovni profesor Medicinskog fakulteta prof. dr Zdravko Vitošević apelovao je na buduće studente da strogo vode računa da li je ili nije fakultet ili viša škola akreditovana.
- Niko ne može da garantuje da oni koji sada nisu akreditovani, da će biti. Studenti koji su na neakreditovanim fakultetima, morali bi da pređu na neki od akreditovanih programa na nekom drugom Univerzitetu. U suprotnom, ostaće bez diplome - rekao je prof. dr Vitošević za Press.
Akt upozorenja
Iako je akreditacija obavezna, pojedine ustanove rade i bez njih. Postavlja se pitanje kako država dozvoljava rad takvih obrazovnih ustanova. Predsednica KAPK-a Vera Vujčić objašnjava da država do donošenja novih, dozvoljava rad po starim dozvolama.
- Za razliku od viših škola, univerziteti su složeni sistemi, tako da su neki delovi univerziteta akreditovani, a neki nisu, pa se o samom univerzitetu ne može odlučivati. To je zaista stepenast i složen proces, i mislim da zbog toga država toleriše - rekla je Vujčićeva.
U Ministarstvu prosvete podsećaju da po Zakonu o visokom obrazovanju nijedan studijski program koji nije akreditovan, ne može da upisuje studente.
- Druga je stvar ako imaju akt upozorenja. Za vreme otklanjanja neregularnosti oni mogu da rade jer time nisu izgubili akreditaciju. Ukoliko ne isprave neregularnosti, fakulteti ne mogu da dobiju akreditaciju, a tek za godinu dana ponovo mogu da apliciraju - objašnjeno nam je u Ministarstvu prosvete. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Oprez sa upisom na fakultet!

Izvor: S media, 12.Jun.2010, 12:17

Država toleriše što čak 18 fakulteta i 150 studijskih grupa nema akreditaciju, a upisuju nove studente u školsku 2010/11 godinu! ..Do početka upisa na fakultete ostalo je još deset dana, a čak 18 fakulteta i 150 studijskih programa nema akreditaciju, odnosno dozvolu za rad. U Komisiji za akreditaciju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.