Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak obolelih od trihineloze

Loznica -- Šestoro pacijenata zahvaćenih porodičnom epidemijom, nakon uspešnog lečenja, otpušteno iz bolnice u Loznici.

Na infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra u Loznici leči se još jedan pacijent oboleo od trihineloze. Kako je rečeno na infektivnom odeljenju, pacijent koji je kasnije hospitalizovan, najverovatnije će početkom iduće sedmice takođe biti otpušten kući.

Reč je o osobama koje su početkom novembra konzumirale zaraženo svinjsko meso >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jednom domaćinstvu u Radalju kraj Malog Zvornika.

Prvi pacijenti u lozničku bolnicu počeli su da pristižu pre petnaestak dana.

Pretpostavlja se da je meso, koje nije bilo veterinarski pregledano, jelo najmanje desetak ljudi, od kojih je sedmoro obolelo.

Ovo je prvi slučaj trihineloze od ovogodišnjeg jesenjeg svinjokolja u tom kraju zapadne Srbije, a skoro svake godine ima zabeleženih slučajeva.

Trihineloza je parazitsko oboljenje, a ljudi se najčešće zaraze konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa zaražene svinje.

Kod lečenja obolelih, najvažnije je sprečiti komplikacije na srčanom mišiću, centralnom nervnom sistemu i na plućima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.