Operacija i odlazak kući za samo 24 sata

Izvor: Blic, 11.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija i odlazak kući za samo 24 sata

U Centru za dnevnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije uskoro će moći da se, pored postojećih oko sto vrsta različitih operativnih zahvata, radi još 20 složenijih operacija. Na spisku novih usluga su i operacija žučne kese, vena, zamena skočnog zgloba...



- Endoskopski stub koji smo do sada pozajmljivali sa drugih klinika VMA uskoro će biti stalno stacioniran u Centru za dnevnu hirurgiju, a ovaj aparat vredan oko 30.000 evra omogućiće nam da na listu operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvedemo još dvadesetak ozbiljnijih i složenijih zahvata. Planirano je da prve ovakve operacije počnemo da radimo već krajem marta, što će biti nova usluga pacijentima u Srbiji, ušteda vremena i novca - kaže načelnik Centra za dnevnu hirurgiju, potpukovnik Srđan Starčević.

Do kraja ove godine planirana je i nabavka specijalnog neurohirurškog mikroskopa, koji će omogućiti i operacije diskus hernije, izmeštenog kičmenog pršljena.

- Broj operacija koje se na ovakav način rade u svetu u stalnom je porastu i pretpostavlja se da će do kraja ove decenije 80 do 90 odsto pacijenata koji imaju problema sa žučnom kesom ili kataraktom biti tako operisano. Centar za dnevnu hirurgiju je jedina ustanova takvog tipa u Srbiji i u mogućnosti smo da pomognemo pacijentima koji su udaljeni od bolnice do 60 kilometara, kao i svima ostalima koji mogu da omoguće sebi smeštaj na ovom području u postoperativnom toku - objašnjava pukovnik Nikola Filipović, zamenik načelnika VMA.

U Centru za dnevnu hirurgiju u proseku se za 24 sata uradi oko 20 operacija, u prepodnevnim satima pacijenti su vojni osiguranici, a u drugom delu dana civilna lica.

Od 2005. godine, kada je Centar otvoren, pa do sada, operisano je oko 6.000 pacijenata, a skoro deset odsto su deca. Broj pacijenata je u stalnom porastu, pa se pretpostavlja da će samo u ovoj godini biti operisano više od 5.000 bolesnika. Najčešće su bile operacije hernije (kile), zatim arteriovenske fistule kod pacijenata na dijalizi, odstranjivanje dobroćudnih kožnih promena, urasli nokti, treći krajnik i ugrađivanje cevčice u uhu kod hroničnih upala kod dece, kao i implanti u oblasti stomatologije. Na operaciju se najduže čeka sedam dana, a cene za one koji nisu osigurani ili nemaju uput, su od 12.000 do 15.000 dinara za hernije, kile u preponskom delu, do 50.000 dinara, koliko je potrebno za operaciju deformiteta ušnih školjki.

Vrhunski stručnjaci

U Centru za dnevnu hirurgiju operišu lekari Vojno medicinske akademije, vrhunski srpski stručnjaci iz različitih oblasti medicine

sa deset klinika VMA. Svaka klinika ima svoj operativni dan u Centru. Pacijenti od pregleda, kada se dijagnostikuje problem, do hirurškog zahvata čekaju najduže sedam dana, a ovo je i rok operativnog plana koji se pravi jednom nedeljno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.