Oduzimanje vozila zbog dugova za komunalije

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimanje vozila zbog dugova za komunalije

NIŠ - Zbog neplaćanja dugova za komunalije, nesavesnim građanima Niša preti oduzimanje automobila, tvrde u niškom javnom preduzeću "Objedinjena naplata". Ovo preduzeće trenutno utužuje 16.000 građana, a najveći pojedinačni dug iznosi 931.000 dinara.

I pored veoma visokog procenta naplate za grejanje, vodu, iznošenje smeća i dimničarske usluge, niškom javnom preduzeću neplatiše duguju oko 550 miliona dinara, a jedan od načina naplate, prema predlogu iz tog preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << može biti i zaplena luksuznih automobila dužnika, prenosi RTS.

Većina Nišlija redovno izmiruje svoje obaveze prema "Objedinjenoj naplati". Samo u prošlom mesecu, od ukupno 186 miliona dinara, plaćeno je 99 odsto.

Građani Niša kažu da ne bi rizikovali da zbog duga izgube automobil.

"Objedinjena naplata" trenutno utužuje 16.000 građana, a najveći pojedinačni dug iznosi 931.000 dinara. Zato u tom javnom preduzeću predlažu da se dugovi naplaćuju sudski popisanim i zaplenjenim automobilima.

- Kada imamo situaciju da korisnik ima više stotina hiljada dinara dugovanja i skupocen auto, a nema nikakvo zvanično zaposlenje, samo u takvim slučajevima bismo posegnuli za oduzimanjem automobila - kaže direktor Javnog preduzeća "Objedinjena naplata" Predrag Milačić.

Osim pojedinih predmeta koji se ne mogu naći na spisku sudskih izvršitelja, sud u izvršnom postupku ne pravi razliku između automobila i neke druge pokretne imovine. Ali, vodi se računa o srazmernoj vrednosti stvari koje se popisuju i visine potraživanja.

- Ako neko duguje, na primer, 5.000 ili 10.000 dinara za neisplaćene komunalne troškove, teško će biti da mu se oduzme vozilo koje ima znatno veću vrednost. Ali ako taj dug premašuje 100.000 ili 200.000 dinara, svakako da će oduzimanje automobila biti jedan od načina da se taj dug naplati - ističe portparol Osnovnog suda u Nišu Miodrag Grujović.

Prema procenama u "Objedinjenoj naplati", ljudi sa manjim primanjima, posebno penzioneri, najredovnije su platiše, a najnemarniji su imućniji sugrađani, pa se često dešava da zapadnu u velika dugovanja.

Da li bi gospodin Milacic smeo tako nesto i da pomisli u C. Gori ?

KAKO moze da oduzima nesto sto je privatno vlasnistvo ?

Da tuzi, to da !

Ali ovako, prava hajducija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.