Odužilo se čekanje na niški akva-park

Izvor: Politika, 28.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odužilo se čekanje na niški akva-park

Investitor „Italnis“ ni do 21. septembra nije isplatio troškove uređenja građevinskog zemljišta, pa je dobio novo produženje roka do 31. oktobra

Niš – Niš će sve učiniti da dobije akva-park, čija je izgradnja dogovorena sa srpsko-italijanskom firmom „Italnis“ posle kupoprodaje atraktivne lokacije Lozni kalem, nedaleko od Niške Banje. Na taj način građani će dobiti veliki sportsko-rekreacioni centar i druge sadržaje poput hotela, koji nedostaju, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zadržati značajni investitor. Ovo je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić, posle sastanka sa predstavnicima „Italnisa“, jer je još jedanput prekoračen rok za plaćanje troškova uređenja građevinskog zemljišta. – Posle više puta odlaganog roka, poslednji, posle dogovora grada i „Italnisa“ bio je 21. septembar. Ni do tog datuma obaveze prema našem gradu od oko 27 miliona dinara nisu izmirene. Ipak, ugovor o kupoprodaji, budući da je investitor platio lokaciju od 15 hektara milion i sto hiljada evra, iako postoji pravni osnov, nećemo raskidati. Nameravamo da sačuvamo investitora, i odlučili smo da damo još mesec dana „Italnisu“ da uplati Direkciji za izgradnju grada Niša sumu za uređenje zemljišta na kojem će se graditi akva-park – rekao je niški gradonačelnik.

Kako je rečeno, novi rok je 31. oktobar do kada predstavnici srpsko-italijanskog investitora treba da sklope novi ugovor sa niškom direkcijom i da po novom obračunu plate dažbine. Akva-park je trebalo da počne da se gradi prošle godine u ovo vreme, pa je rok pomeren za proleće, a onda je od aprila tri puta dogovarano da konačno počne izgradnja, ali da se izmire obaveze za građevinsko zemljište. Zanimljivo je da su predstavnici investitora više puta tokom ove godine tvrdili da su izmirili obaveze. Poslednji put učinili su to i pred ovaj sastanak sa gradonačelnikom. Čak su bili decidirani da je novac (27 miliona dinara) uplaćen i da je „legao“ na račun grada. I na sastanku gradonačelnika i predstavnika firme provereno je i utvrđeno da uplate nema, pa je određeno novo jednomesečno odlaganje da se obaveze izmire.

Ističući da gradu treba investitor i akva-park i da zbog toga neće raskidati ugovor sa „Italnisom“, Zoran Perišić je ipak rekao da se nikome neće u nedogled dozvoljavati da odlaže ispunjavanje svojih obaveza: – Grad je odredio poslednji dan oktobra za uplatu sredstava Direkciji za izgradnju grada, jer je sa svoje strane ispunio sve obaveze prema investitoru. Ukoliko i u ovom roku ne bude uplaćeno gradu ono što mu sleduje, bićemo fleksibilni, ali samo do 31. januara naredne godine. Taj datum  je „crvena linija“ do koje ćemo tolerisati investitora. Posle toga nećemo. Interesovanja za atraktivnu lokaciju Lozni kalem ima u Evropi, kod renomiranih kompanija i drugih investitora i u tom slučaju poništićemo ugovor sa „Italnisom“ i ponovo raspisati licitaciju za prodaju lokacije – rekao je Perišić.

T. Todorović

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.