Odložni mulj se izlio u Drinu

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložni mulj se izlio u Drinu

Odložni mulj iz rudnika "Sase" kod Srebrenice juče se izlio u Sasku reku iz koje se sinoć ulio u Drinu. Prema informacijama nadležnih i inspekcijskih službi, mulj je stigao je do Amajića, 13 kilometara uzvodno od Malog Zvornika, a prve analize potvrdile su da nema cijanida u vodi, prenosi RTS.

U opštini Mali Zvornik koja ima osam hiljada ljudi, vodom za piće snabdevaju se iz cisterni, jer je gradski vodovod isključio vodu.

U Ljuboviji i Loznici građani i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koriste vodu iz vodovoda, koja je prema upravo završenim analizama bakteriološki ispravna.

Izlivanje mulja izazvano je pokretanjem Jalovišta i probijanjem zaštitnih bedema, a prema nekim izvorima do izlivanja je došlo zbog kvara na cevovodu.

Inspekcijski organi Bosne i Hercegovine su bili na terenu i procena štete je u toku.

Rudari rudnika olova i cinka "Sase" iz Srebrenice mesečno eksploatišu između 16.000 i 18.000 tona sirove rude.

Sredinom prošle godine, rudnik je bio u predstečajnom postupku, ali je posle višemesečnog zastoja pokrenuta eksploatacija rude i proizvodnja olova i cinka.

Kako je tada naveo Osnovni sud u Bijeljini, rudnik raspolaže velikom imovinom koja se procenjuje na oko 30 miliona konvertibilnih maraka, vlasnik je zemljišta površine oko 10 hektara na kojem su između ostalog postavljeni svi industrijski objekti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.