Odležite prehladu zbog sebe i drugih

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odležite prehladu zbog sebe i drugih

Sezona prolećnih prehlada uveliko traje, ali ih većina obolelih ne shvata ozbiljno. Lekari savetuju da prehladu ipak treba lečiti i odležati nekoliko dana da ne bi došlo do komplikacija i da bolest ne bi duže trajala.



- Ne postoji lek za prehladu, ali postoje mere koje olakšavaju simptome. To su mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, ispiranje guše toplim slanim rastvorom ili sprejevima za gušu koji ublažavaju bol. Korišćenje kapi za nos će smanjiti curenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nosa i omogućiti lakše disanje. Uzimanjem aspirina ili paracetamola snižava se temperatura i ublažava glavobolja. Treba imati na umu da vitamin C ne može preventivno da deluje na pojavu prehlade, ali ublažava simptome i trajanje bolesti - naglašava dr Ljiljana Čvorović, specijalista otorinolaringologije iz Kliničko-bolničkog centra „Zemun".

Najveća greška pacijenata koji se prehlade, po rečima našeg sagovornika, jeste to što ne odleže u krevetu ili se bar ne poštede većih fizičkih i mentalnih napora, te bolest duže traje ili se iskomplikuje. Na taj način doprinose i širenju infekcije. Zato, kada osetite simptome prehlade, mirujte nekoliko dana i poštedite se rada i napora.

- Nikada se ne prepisuju antibiotici kod prehlada, jer oni ne ubijaju viruse. Isto tako nikada se ne daju antibiotici „za svaki slučaj", jer oni ne mogu da utiču na to da se ne pojave bakterijske infekcije. Međutim, prehlada ponekad može da se iskomplikuje bakterijskom infekcijom gornjih respiratornih puteva, infekcijom srednjeg uva, sinusa, ždrela ili krajnika, i tada se prepisuju antibiotici. Visoka temperatura, znatno otečeni limfni čvorovi i krajnici, jak bol u sinusima ili uvu, kašalj sa iskašljavanjem simptomi su koji zahtevaju primenu ovih medikamenata - upozorava dr Čvorović.

Ovaj period zbog sezonske promene u vlažnosti vazduha utiče na pojavu prehlade, jer najveći broj virusa koji uzrokuju bolest bolje preživljava kada je vlažnost niska. Takođe, hladan vazduh suši sluznicu nosa i čini je podložnijom za virusne infekcije.

Terapija i zaraza

Kako se leči: mirovanje, uzimanje tečnosti, ispiranje guše toplim slanim rastvorom ili sprejevima, kapi za nos, aspirini ili paracetamol i vitamin C

Kako se prenosi: Infekcija se dobija dodirivanjem kože i predmeta na kojima se oni nalaze i nakon toga pipanjem očiju ili nosa, ili udisanjem kapljica sa virusima koje su raspršene po vazduhu. Da bi se smanjila mogućnost obolevanja ruke treba držati dalje od očiju i nosa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.