Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za istinu o pogibiji vojnika

Beograd -- Tri beogradske nevladine organizacije osnovale su Odbor za utvrđivanje istine o pogibiji dva vojnika u Topčideru.

Odbor su osnovali Centar za mir i razvoj demokratije, to jest bivši Centar za antiratnu akciju, Beogradski centar za ljudska prava i Centar za unapređenje pravnih studija.

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. dok su stražarili u kasarni Topčider. Vojni istražni organi saopštili su da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međusobnom obračunu i da nije bilo treće osobe, dok je Nezavisna državna komisija zaključila da vojnici nisu mogli da se poubijaju međusobno.

Odbor je najavio da će, ako stekne uverljiva saznanja da je u pogibiji učestvovala treća osoba, insistirati na tome da se sazna ko je ubio dva vojnika. Odbor je od predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniše Važića zatražio da saopšti koje je istražne radnje preuzeo u tom slučaju, da li je istražni sudije preduzeo mere da otkloni protivrečnosti u nalazima dve istrage i da li je tužilaštvo aktivno u istrazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.